Bővül, de még uniós átlag alatti a hazai italoskarton-visszagyűjtés

Mintegy 1700 tonna italos kartondobozt gyűjtött szelektíven a magyar lakosság 2010 folyamán: a visszagyűjtési arány ezzel 14-ről 17,7 százalékra nőtt, ez azonban még mindig csak fele a 35 százalék körüli uniós átlagnak.

Az Italos Karton Környezetvédelmi Szolgáltató Egyesülés (IKSZ) keddi közlése szerint az utóbbi években dinamikus növekedés volt tapasztalható a tejes és gyümölcsleves kartondobozok elkülönített visszagyűjtésében. Becsléseik szerint 2010 végén már mintegy 5,6 millió embernek volt lehetősége az italos kartondobozok szelektált gyűjtésére, de ténylegesen csak 30 százalékuk, azaz körülbelül 1,68 millió ember élt ezzel. Az Európai Unióban 35 százalék körüli a visszagyűjtés aránya, az egyes országok között azonban jelentős eltérések mutatkoznak: Csehországban 30, Ausztriában 42, Németországban pedig 65 százalék a szelektív gyűjtés aránya.  “Mivel a kibocsátás csökkentésére egyelőre nem mutatkozik reális esély, a visszagyűjtésben kell további eredményeket elérnünk. Ennek megfelelően az IKSZ 2011-ben 19 százalékra kívánja növelni a visszagyűjtött italos karton mennyiségét” – idézi a közlemény Baka Évát, az IKSZ ügyvezetőjét.

Ajánlott tartalom

Kihalás fenyeget minden ötödik európai madárfajt

Minden ötödik madárfajt, köztük a sárszalonkát, a sarlósfecskét és a vetési varjút is a kihalás fenyegeti Európában a BirdLife madárvédelmi szervezet legújabb vörös listája szerint.