Brazília tíz éven belül szélenergia nagyhatalom lesz

Komoly tempóban növekedik a Brazil gazdaság, ami egyre hatalmasabb energiaigényt von maga után. Ennek kielégítése nem kis feladat, és úgy tűnik a dél-amerikai ország jó úton indult el, a szélenergiát választották megoldásként.

Az országot eddig javarészt vízierőművek látták el villamos energiával, de a várható fogyasztástöbbletet újabb gátak építésével már képtelenség lenne fedezni, az építkezések negatív környezeti hatásairól már nem is beszélve. Ilyenkor jön jól a kiszámítható, állandóan szeles időjárás, ami lehetőséget teremt, hogy Brazília új szélerőmű paradicsommá változzon. Az elsődleges cél, hogy 2021-re az országos termelés tíz százalékát a levegőmozgás munkára fogása adja, vagyis elegendő energiát termelnének Sao Paolo ellátásához. Ami nem kis fegyvertény, mivel nem egy világvégi kisvárosról van szó, hanem Dél-Amerika egyik legnagyobb metropoliszáról, 11 millió lakossal.

Az első telepek létrehozása óta mindössze négy év telt el, és már három százaléknál tartanak, az arány pedig folyamatosan nő a szélenergia javára. Természetesen a robbanásszerű növekedéshez a technológia fejlődése is kellett. Egy évtizede az átlagos, 60 méteres rotorral szerelt „szélmalom” csak egy háztartást volt képes ellátni, de mára a hatalmas, 120 méter átmérőjű rotorok akár egy egész közösségnek elég áramot termelnek, írja a hir24.hu.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.