Bronzérem az olimpián

A 4. fenntarthatósági olimpiát (I-SWEEEP, International Sustainable World Project Olympiad) 2011. május 4-9. között rendezték meg Houstonban, Texas államban.

A 70 országból kiválasztott több mint 600 diák között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal főtámogatásával megrendezett 19. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny egyik első díjas pályázója, Böröczki Zoltán képviselte. A nemzetközi verseny többlépcsős. Az egyes országok által kiválasztott legjobb pályamunkákból a 267 fős nemzetközi bírálóbizottság dönti el, hogy mely pályázatok vehetnek részt a döntőn. Majd ezt követően a kiválasztott fiatalok egy többnapos, kiállítással egybekötött versenyen vesznek részt, ahol a nemzetközi zsűri személyes interjúk során alakítja ki a végleges sorrendet.
A világversenyen, 440 projekt közül Böröczki Zoltán “Izomhuzal motor” című munkájával, a mérnöki kategóriában bronzéremben részesült, mely 500 dollár pénzjutalommal is jár. A díjátadó ceremóniát május 8-án tartották Houstonban.

 
A pályázó egy új típusú elektromos motor prototípusát készítette el. A motor meghajtását izomhuzalok végzik, melyek hő hatására összehúzódni is képes memóriahuzalok. Az összehúzódás során a huzalok munkavégzésre is képesek, ezt használta fel a pályázó forgómozgás előállításához. A prototípus elsősorban demonstrációs célokat szolgál, az ilyen elven működő motorokat azonban fel lehet használni olyan helyeken, ahol szükség van az elektromágneses mező kiküszöbölésére (pl. MRI gépekben), illetve nehéz súlyok emelésében, mivel nagy nyomatékkal rendelkeznek. A 2010/2011. évi, jubileumi, 20. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjazottjainak kétnapos kiállítása június elején lesz a Millenáris Park “C” épületének Aulájában.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.