Brüsszel is vizsgálja a magyar szén-dioxid kvóták ügyét

Vizsgálatot indított az Európai Bizottság annak megállapítására, hogy felbukkantak-e korábban már értékesített CER típusú szén-dioxid kibocsátás-csökkentési egységek az európai piacokon.

A magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) kvótaértékesítése körül kipattant ügy “meglepte és aggodalommal töltötte el” a bizottságot – idézett egy brüsszeli illetékest a Financial Times Deutschland. A német lap online kiadásában megjelent beszámoló szerint a bizottság a vizsgálattal párhuzamosam egy új regisztrációs rendszer kifejlesztésén is dolgozik.
Kvóták jogtalan újrahasznosítására utaló jelek miatt szerdán felfüggesztették a kereskedelmet a CER (Certified Emission Reduction) kvótákkal a párizsi BlueNext, az oslói Nord Pool és a müncheni Greenmarket kvótakereskedelmi piacokon.

Az ügyben érintett, úgynevezett kiotói kvótákat a magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) értékesítette a napokban a Hungarian Energy Power Kft.-nek. A kft. a kvótákat egy londoni kereskedőháznak adta tovább, a kereskedőház pedig az Európai Unió egyik legnagyobb kereskedőházának, ahonnan egy japán céghez kerültek. Azt egyelőre sem a környezetvédelmi tárcánál, sem pedig a Hungarian Energy Power Kft. -nél nem tudják, hogy a kvóták egy része miként kerülhetett vissza az európai piacra – ha ezekről a kvótákról van egyáltalán szó -, ahová nem lett volna szabad.

A japán kormányzat jelenleg nem tervezi, hogy megtiltja a belföldi kereskedést egyszer már értékesített CER-ekkel. “Egyelőre a helyzet értelmezésén fáradozunk. Soha nem gondoltuk, hogy ilyesmi megtörténhet” – mondta egy névtelenségbe burkolózó tokiói illetékes csütörtökön a Point Carbon norvég emissziókereskedelmi hírportálnak. A japán szakemberek – a gazdasági és kereskedelmi, és a környezetvédelmi minisztérium munkatársai – most arról egyeztetnek, hogy mit kellene tenni, ha valóban japán cégekhez kerülnek a magyar CER-ek – tette hozzá.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.