Brüsszel jobban akarja ellenőrizni az üvegházhatású gázkibocsátást

Az Európai Bizottság jogszabályi javaslatot terjesztett elő azzal a céllal, hogy jelentősen javuljon az üvegházhatású gázok kibocsátásának nyomon követése.

Connie Hedegaard EU-biztos szerint az indítvány – elfogadása esetén – javítaná a benyújtott adatok átláthatóságát, összehangoltságát és minőségét, s így hozzájárulna ahhoz, hogy pontosabban tudják figyelemmel kísérni a kibocsátás csökkentésével kapcsolatban kitűzött uniós célok teljesítését. A javaslat értelmében a földhasználatból, földhasználat-megváltoztatásból és erdőgazdálkodásból, valamint a légi és tengeri közlekedésből fakadó kibocsátások is dokumentálhatóvá válnak. Az EU és a tagállamok egy 2004-ben elfogadott határozat alapján már közösen dokumentálják az üvegházhatású gázok kibocsátását. Évente jegyzéket készítenek az ilyen gázokról. A jelenlegi szabályozás javarészt a Kiotói Jegyzőkönyvben foglalt követelményeken alapul. A mostani bizottsági javaslat ehhez képest továbblépést jelentene, növelné a már meglévő nyomon követési és jelentéstételi mechanizmus hatékonyságát, összhangban a 2009. évi éghajlat- és energiapolitikai intézkedéscsomag követelményeivel.

Ajánlott tartalom

Szemléletformáló projektet indított a tudatos vízfelhasználás érdekében a DRV Zrt.

Vízbázisvédelem és tudatos vízfelhasználás a klímaváltozás korában címmel, a szemléletformálás érdekében indított projektet a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV Zrt.) 149,973 millió forintos, vissza nem térítendő európai uniós támogatással, a projekt részeként Vizek háza néven élménypark, bemutatóterem és tanösvény is létesül Siófok-Törekiben - közölte a DRV Zrt. szerdán az MTI-vel.