Brutális a kínai vízszennyezés

Kína tengerpartjánál a vizek egyre súlyosabban szennyezettek, tavaly egyes helyeken több mint 50 százalékkal nőtt a szennyezett terület 2011-hez képest – adta hírül a kínai média az állami óceánhivatal jelentése alapján csütörtökön.

A legrosszabb állapotban lévő területek nagysága 68 ezer négyzetkilométer, 24 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Ez azt jelenti, hogy Kína part menti vizeinek jelentős részén nem ajánlatos az úszás, a haltenyésztés, de a területek kikötőépítésére és más ipari célokra sem javasoltak. A környezetszennyezés, az ökoszisztéma károsodása továbbra is súlyos – állapította meg az éves beszámoló alapján a hivatali közlemény. Tényként közli azt is, hogy a tengervízbe engedett szennyező anyagok mennyisége 72 megfigyelt folyóból meghaladta a 17 millió tonnát. Ebből 46 ezer tonna volt nehézfém, de 93 ezer tonna olaj is jutott a tengerbe – számolt be összeállításában a China Daily című angol nyelvű napilap. A szemét 80 százaléka műanyag hulladék formájában került a vízbe.

Az észak-kínai Pohai-tenger partvidékének például 80 százalékát gyárak borítják, vagy építkezések folynak rajta, s mindössze öt százaléka maradt meg természetes állapotában. A jelentés szerzői felhívják a figyelmet arra, hogy a talajszennyezés is egyre nagyobb károkat okoz a tengeri környezetben, különösen a Jangce és a Gyöngy folyó deltáiban. Ezek kiugróan népes, nagy ipari központok. Kínában egyre többet foglalkoztatják a környezetvédelmi kérdések a lakosságot és a médiát, ezért az ország vezetése is rendre azt hangoztatja, hogy gazdasági modellváltással igyekszik a környezetet megóvni. Statisztikák szerint az évente több tízezer vidéki tiltakozó megmozdulás többsége ma már környezetszennyezési problémához köthető.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.