Brutális lesz a szeptemberi gázszámla

Ha nem is váratlanul, de hirtelen jelentősen csökkent a hőmérséklet Magyarországon, így várhatóan egyre több, az elmúlt napokban még kitartó fogyasztó kezd el fűteni. A háztartások többnyire az utolsó pillanatra halasztják a fűtés indítását, amiben a hőmérséklet és hőérzet mellett egyéb tényezőknek is van szerepe, például a szolgáltatás árának megítélése is befolyásolja a döntést.

A hazai földgázhálózat forgalmában a nyári fogyasztási adatokhoz képest egyelőre csak visszafogott bővülés érzékelhető az FGSZ Földgázszállító Zrt. szerint. A tapasztalatok alapján akkor nő meg számottevően a fűtési célú gázfelhasználás, amikor néhány egymást követő napon 16 Celsius fok alá esik a napi középhőmérséklet. A meteorológiai előrejelzés (lásd keretes írásunkat) alapján a hőmérsékletfüggő fogyasztás várhatóan a hét közepe felé növekedni fog. (A Főgáz fővárosi elosztási területén a külsőhőmérséklet csökkenésével érzékelhető a felhasználás csekély mértékű növekedése.)

A távfűtéses lakások egy részében is megindult már a fűtés, a Főtáv hétfő délutáni adatai szerint 1241 épületben került bekapcsolásra a fűtési rendszer az üzemviteli megállapodás, illetve eseti megrendelések alapján. A korábbiak alapján várhatóan napi néhány tízezerrel emelkedhet lassacskán a szolgáltatásba bekapcsolt lakások száma, a kritikus szint egyébként 14 Celsius fok, ez alatt indul be tömegesen az igények bejelentése, írja a napi.hu.

Stresszes időszak

Külön kell azonban választani a fűtési rendszerek bekapcsolását és a valóságos fűtés megkezdését. A fűtési rendszerek bekapcsolásának időpontja a lakóközösség és a szolgáltató között megkötött Üzemviteli Megállapodásban szabályozott, dátumhoz vagy hőmérsékleti értékhez rögzített időpont. Az Üzemviteli Megállapodások szerint az épületek több mint 40 százalékát úgy kapcsolja be a szolgáltató, hogy az a beállított külső hőmérsékleti értéktől függően automatikusan elinduljon. A fennmaradó esetekben általában a lakóközösségek képviseletei ragaszkodnak az eseti rendelkezéssel történő fűtésindításhoz. A szélsőséges időjárás hatása már egyébként érzékelhető a fogyasztási szokások változásában is, amennyiben a szélsőséges hideg illetve meleg időszakok értelemszerűen generálják a fűtés ki-, illetve bekapcsolására vonatkozó igényeket.

Ez az időszak meglehetősen stresszes az időjárásnak ilyen szempontból kiszolgáltatott társaságok számára, különösen, ha a lehűlés hirtelen köszönt be. A távfűtő művek a meteorológiai előrejelzésekre is támaszkodva előkészültek a várható kérelmek fogadására, a Főtávnál például egy második, esti műszakot is indítottak és munkaerőt is átcsoportosítottak az ügy érdekében. Az szolgáltató este 10 óra után nem végez bekapcsolásokat, elkerülendő a lakók nyugalmának megzavarását.

Az új fűtési szezon újdonságot is hoz, Budapesten idén 700 hőközponthoz tartozó épületet távfelügyeletre kapcsol a Főtáv. Így ezekben az épületekben lehetővé válik a fűtés távfelügyeleti indítása és a jelentkező üzemzavarok azt megelőző érzékelése, mielőtt ezek a szolgáltatásban zavart okoznának. A távfelügyelet kiépítése fontos lépés a szolgáltatónak, melynek vezetése szeretné, ha a program folytatódna, és minden hőközpont távfelügyelettel ellátottá válna Budapesten.

A fával fűtők mind népesebb tábora is készül a szezonra. Az év eleji szezonban kitermelt tűzifát már legnagyobb részt értékesítette a főváros környékének erdeit kezelő Pilisi Parkerdő Zrt., de szeptember-októbertől megkezdődnek az őszi fakitermelések. A többnyire védett területeken dolgozó erdőgazdaság a lakossági tűzifa-fogyasztás lassú emelkedését tapasztalja az elmúlt években, de ez elsősorban a kisebb, 1-2 köbméteres, azaz 10-20 mázsás tételek iránti érdeklődés fokozódásával magyarázható Lomniczi Gergely, a társaság szóvivője szerint.

A fa árát alapvetően befolyásolja a földgáz árának alakulása, így a közelmúltbeli szerényebb emelkedést követően még mindig ez az egyik legolcsóbb energiahordozó. Különösen, ha a raktározás egy-két évre előre megoldható, a nedvességtartalom csökkenésével ugyanis a fűtőérték növekszik. (Egyébként a hazai kemény lombos fafajok között fűtőértéket illetően számottevő különbség nem mutatkozik.) Országosan az elmúlt öt év átlagában 3,6 millió köbméter tűzifát termeltek a magyar erdőkben, amelynek több mint kétharmadát közvetlenül a lakosság használta fel. Ugyanerre az időszakra vetítve néhány százalékkal emelkedett a társaság által forgalmazott tűzifa átlagára, amely változás nagyrészt a kitermelési költségek emelkedésének tudható be. Jelenleg egy erdei köbméter (mintegy 10 mázsa) tűzifa alapára a főváros környékén dolgozó erdőgazdaságnál 15 000 forint áfa nélkül, amihez szükség és igény szerint társul még a szállítás és darabolás, hasítás költsége.

Óvakodjunk a mozgó árusoktól!

A magyarországi termelés a szakember szavai szerint hosszú távon fenntarthatóan képes fedezni a hazai keresletet. Sőt, a kitermelés annak ellenére sem nőtt érdemben, hogy 2005-2006 körül megjelentek a fatüzelésű erőművek – ehelyett a piac átrendeződése kezdődött meg, amelynek keretében például a korábbi papíripari export visszaesése volt megfigyelhető. A hazai tűzifa mellett szól az is, hogy a fatüzelésre való átállás a földgázzal szemben jelentős nyereséggel járna a háztartások számára: egyes számítások szerint amennyiben azonos fűtőértékű gáz kiváltásával 1 millió köbméterrel bővülne az éves tűzifa felhasználás, az önmagában mintegy tízmilliárd forint megtakarítást jelentene a lakosság számára.

A platóról, mozgó árustól vásárolt fa meghatározó hányada illegális eredetű – figyelmeztet Lomniczi Gergely, aki szerint sokat tehetünk a fekete fakivágások ellen, ha számlát is kérünk a vásárláskor. Nehéz becslést adni arra, hogy mekkora kárt okoznak a fatolvajok, de az erdészeti hatóság szerint évente a magyarországi erdőkből mintegy 300 ezer köbméter fát termelnek ki illegálisan, ami milliárdos nagyságrendű kárt okoz az erdőgazdálkodóknak. A Pilisi Parkerdőt évente 1000-1500 köbméter kár éri, ami az elmúlt években stagnálást mutat, nem kis részben a társaság és a hatóságok közös óvintézkedéseinek, valamint a viszonylag jelentős látogatottságnak.

A prognózisok szerint hétfő éjszakától, keddtől az évszaknál jó néhány fokkal hűvösebbé válik az időjárás, ráadásul a lehűlés széllel, esővel köszönt majd be, vagyis a relatív hőérzet a reálisat is alulmúlhatja. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szerdán hajnalban talajmenti fagy is várható, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig 15-21 Celsius fok körül alakulhat a következő napokban, ami csak a hét végére emelkedhet ismét szerényen. Hasonló kilátásokat ismertet az Időkép is, a portál viharossá fokozódó szelet, és helyenként messze 20 fok alatti maximális nappali hőmérsékleti értékeket valószínűsít, ráadásul csütörtökre újabb hidegfront érkezését vetíti előre.

Ajánlott tartalom

Percek alatt telepíthető napelemes rendszer? Piacra dobták!

Már árulják a 10 perc alatt telepíthető erkélynapelemes rendszert.