Brutálisan olvad egy alaszkai gleccser

Az alaszkai Columbia-gleccser 3050 méterről ereszkedik alá a Chugach-hegység oldalán. A gleccser egy szűkülő része mára a Prince William partszakaszig ér

A Columbia-gleccser a világ leggyorsabban változó gleccsere. Felülete dagály és apály hatásának kitett, és közvetlenül a tengerbe csúszik. Amikor 1794-ben brit felfedezők először megvizsgálták, a gleccser orra a Heather-sziget deli részétől az északi széléig terjedt. A gleccser 1980-ig tartotta ezt a pozícióját, majd elkezdte gyors vonulását, amely a mai napig tart. Mindkét hamisszínes felvételt a Landsat–5 műholdon működő Thematic Mapper (TM) műszer készítette. A felvételeken jól látszik, milyen területváltoztatásokon ment át a gleccser 1986 és 2011 között. A felvételeken a havat és a jeget világoskék szín jelöli, a növényzetet zöld, a felhők pedig fehérek, vagy világos-narancssárgák. A nyílt óceánt sötét kék szín mutatja. A 2011-es felvételen azért van több hó, mert májusban készült, míg az 1986-os júliusban. 1986-ban csak néhány kilométerrel csúszott arrébb a gleccser vége, míg 2011-ben már 20 kilométerrel vándorolt északra. Emellett lényegesen csökkent a vastagsága is, amit jól mutat a barna alapkőzetek felszínre kerülése. Összességében 1980 óta a gleccser mérete majdnem felére csökkent.

Az összehasonlító képet itt találja.

Ajánlott tartalom

Magasra kúszott a hőmérő higanyszála februárban Hollandiában

Az idei volt az eddigi legmelegebb február Hollandiában, a hőmérő higanyszála a 18 Celsius-fokot is elérte - jelentette a Weeronline meteorológiai adatokat közlő holland szolgálat vasárnap.