Búcsúcédulákhoz hasonlította a szennyezési jogokat egy amerikai tudós

A középkori búcsúcédulákhoz hasonlította a szén-dioxid-kibocsátási jogokat James Hansen amerikai tudós, aki szerint az emissziós kereskedelem rendszere teljesen elhibázott, helyette a karbonadó bevezetése jelentené a megoldást.

A középkori búcsúcédulákhoz hasonlította a szén-dioxid-kibocsátási jogokat James Hansen amerikai tudós, aki szerint az emissziós kereskedelem rendszere teljesen elhibázott, helyette a karbonadó bevezetése jelentené a megoldást.
A NASA Goddard Űrk

utatási Intézetének igazgatója a The Guardian című brit napilapnak beszélt minderről.
Hansen, aki 1988-ban vált ismertté, amikor felhívta az amerikai kongresszus figyelmét a klímaváltozás jelenvalóságára, úgy fogalmazott: reméli, hogy a hétfőn kezdődő koppenhágai klímacsúcson nem születik megállapodás, hiszen a tárgyalások egy alapjaiban hibás rendszer, az úgynevezett cap and trade mechanizmus részleteiről folynak.
A cap and trade mechanizmus lényege, hogy az országok egy meghatározott szintű üvegházgáz-kibocsátásra (cap) tesznek vállalást, ez a szint azonban bővíthető, ha más országoktól szennyezési jogokat vásárolnak (trade). Ez a rendszer volt a Kiotói jegyzőkönyv lényege, és jelenleg is ilyen rendszeren alapulnak a klímatárgyalások.

Hansen szerint azonban ez a mechanizmus voltaképpen nem jelent mást, mint a szokásos üzletmenet fenntartását. Áttörő eredmény akkor lenne elérhető, ha közvetlenül megadóztatnák a szén-dioxid-kibocsátást, így a környezeti terhelés költsége – legalábbis ami az üvegházhatást illeti – megjelenne az árakban, visszafogva a fogyasztást – vélekedett.
Az amerikai tudós a szennyezési jogokat megtestesítő értékpapírokat a középkori búcsúcédulákhoz hasonlította. Akkor a bűnök megbocsátása, most a szennyezéshez való jog megvásárolható – hangoztatta.
James Hansen számtalanszor megszólalt már a klímaváltozással kapcsolatban. Többek között ő volt az is, aki 2008 elején azt állította, hogy a légköri szén-dioxid 350 ppm-es (milliomodrészes) koncentrációja jelenti azt a biztonságos felső határt, ami alatt valószínűleg még visszafordítható a globális felmelegedés. A koncentráció jelenlegi szintje 387 ppm.

Hansen e kijelentése nyomán alakult meg a 350.org nevű nemzetközi klímavédelmi szervezet, mely Koppenhágában is aktív szerepre készül. A csoport aktivitása is hozzájárulhatott ahhoz, hogy Radzsendra Pacsauri, az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) elnöke 2009 augusztusában nyilvánosan támogatta a 350 ppm-es célkitűzést.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.