Budapest jó hely a gyerekeknek

Így vélekedett Karin Olofsdotter, Svédország magyarországi nagykövete a Margitszigeten felépült ökojátszótér csütörtöki megnyitóján – és vitathatatlan, hogy az elkészült létesítmény mindenképpen hozzájárul mindehhez.

A Green Sweden 2011 program keretében létrejött kezdeményezés célja az volt, hogy hazai viszonyok közé is átplántálja a svédek köztudottan igen magas szinten álló környezettudatos mentalitását, már egészen kicsi kortól megkezdve a zöld gondolkodásra szoktatást. A játszótér többféle korosztálynak is kikapcsolódást nyújt, az olyan elemek pedig, mint a felhő alakú árnyékjáték, a vízjáték vagy a napenergiával működő lámpák egészen biztosan segítenek abban, hogy a gyerekeknek magától értetődő fogalom legyen a környezetvédelem. Az ünnepélyes átadó stílusos aláfestéseként zsibongó gyerekcsapat nyüstölte a játékokat – szemmel láthatóan nem érdekelte őket sem Tarlós István, sem a svéd nagykövetasszony megnyitó beszéde, amit az érintettek cseppet sem bántak; „mindez a játszótér azonnali sikerét jelenti”, kommentálták.

öko játszótér
Budapest főpolgármestere kiemelte a fővárosi játszótérépítés évszázados hagyományát, hangsúlyozva, hogy míg a vidéki gyerekek bárhol játszhatnak, a mai városi gyerekeknek segítség kell, hogy felfedezhessék a természetet. Némiképp ködös fogalomnak minősítve a fenntarthatóság kérdését és az olyan kifejezéseket, mint az ökológiai lábnyom, azt javasolta a problémakör előtt értetlenül állóknak: látogassanak ki a gyerekekkel a játszótérre, és a gyakorlatban is megérthetik, miről is van szó. A létesítmény példaértékű összefogással valósult meg, a Budapesti Svéd Nagykövetség, a Svéd Kereskedelmi Kirendeltség, a Fővárosi Önkormányzat és hét svéd nagyvállalat jóvoltából, a Green City Tanács és a Magyar Környezeti Nevelés Egyesület szakmai segítségével és a Főkert Nonprofit Zrt. kivitelezésében. A terveket az S-Tér Kft. szakemberei készítették. Egy elbontott régi játszótér helyén, a Margitsziget északi csúcsa közelében megvalósult fejlesztés első ütemét jelenti egy későbbi nagyobb játszótérnek. Az elképzelés 2011 márciusában született meg; „vannak olyan ügyek, amelyek támogatása nem lehet kérdéses”, indokolta Tarlós István a pozitív viszonyulást. A játékok 10 millió forintos költségét a svéd cégek, míg a 22 millióba került kivitelezést a Fővárosi Önkormányzat fedezte.

 
A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.