Budapest Maratonon is szelektíven gyűjtenek

A nyári zöld fesztiválok után az idei ősz legnagyobb budapesti sportrendezvénye is csatlakozik az ÖKO-Pannon és a Zöldövezet Társulás szelektív hulladékgyűjtési rendszeréhez, a CSR Sport Kft. közreműködésének köszönhetően.

A 26. Spar Budapest Maratonon nemcsak gondosan megtervezett begyűjtési infrastruktúrával, de környezettudatosságra ösztönző programokkal is várják a közönséget. A Spar Budapest Maraton az ország legnagyobb futóversenye, történetének 26 évében több tízezer magyar és külföldi versenyző teljesítette a marathóni csata emlékének szentelt 42 kilométeres versenyszámot. Az idei ősz legnagyobb fővárosi sportmegmozdulására persze azokat is várják, akik szerényebb távot vállalva, csak a futás örömérért, a mozgás élvezetéért húzzák fel a futócipőt.

 
Ez így természetes 
A nyári zenei fesztiválok után idén először a Spar Budapest Maraton is csatlakozott a Zöldövezet Társulás és az ÖKO-Pannon szelektív hulladékgyűjtési rendszeréhez, számítva az egyik legegészségesebb, legtermészetesebb és a környezetet legkevésbé terhelő sport rajongóinak együttműködésére.  A szelektív hulladékgyűjtés megtervezése egy városnyi embert megmozgató rendezvényen nem egyszerű feladat, de nem is lehetetlen vállalkozás. Az ÖKO-Pannon a Zöldövezet Társulás már 6 éve koordinálja és bonyolítja a nyári zöld fesztiválok hulladékgazdálkodását, miközben szemléletformáló programokkal is igyekszik felhívni a figyelmet az újrahasznosítás fontosságára. Tavaly összesen 11 tonna szelektíven gyűjtött hulladék gyűlt össze a rendszerbe bekapcsolt fesztiválokon, idén ennek közel kétszerese (Gyereksziget: 0,5 tonna, VOLT: 8,2 t, Balaton Sound: 5 t, Hegyalja Fesztivál: 0,5 t, Sziget: 4,3 t, SZIN: 1,9 t).

 
Megcselekedjük, amit megkövetel
A számok bíztatóak, de van még mit behoznunk, hogy teljesítsük az Európai Uniónak tett vállalásunkat, a 2012-re kitűzött 60 százalékos hulladék-újrahasznosítási arányt. A közös cél eléréséhez most a vasárnapi  futófesztivál közönsége is hozzájárulhat. A 26. Spar Budapest Maraton a BSI, az ÖKO-Pannon és a Zöldövezet együttműködésének köszönhetően a lehető legtöbb gyűjtőfelülettel készül a hulladék fogadására. A rendezvény teljes területén szelektíven gyűjthető a papír, a műanyag és a fémhulladék. A rajt- és a célvonal környékén, ahol a legnagyobb tömegre számítanak, 7 gyűjtőszigetet, a verseny útvonalának egyéb szakaszain további 20 PET gyűjtő tartályt helyeznek el, mert a futóversenyen ebből a hulladékfajtából keletkezik a legnagyobb mennyiség. A verseny 8 frissítő pontján a személyzet sárga feliratos zsákba gyűjti a PET hulladékot.

 
A jól működő infrastruktúra előnyei akkor használhatók ki a legteljesebben, ha a zöld rendezvény rendszerében a szemléletformálás is helyet kap. Az ÖKO-Pannon ezért a Spar Budapest Maratonra is elhozza a szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő roadshow-ját, hogy a futókat kísérő hozzátartozók és a finis után még lendületben lévő ifjabb versenyzők a Körforgató, a Sajtfal, és az ÖKO-bokor és a Hulladékhorgászat állomásokon tesztelhessék ügyességüket. A játékokkal október 2-án 7.00 és 17.00 óra között, az 56-osok terére települt versenyközpontban várják a közönséget.

Ajánlott tartalom

Kiemelt segítséget kap három vármegye a zöld átálláshoz

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (Kehop plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kedden Egerben.