Budapesten hatezer hektár erdő van

Budapesten 16 kerületben van erdő, amelynek összterülete 5.684 hektár – közölte a Pest Megyei Kormányhivatal az MTI-vel kedden abból az alkalomból, hogy lezárult a következő tíz évet meghatározó erdőtervezés.

Tarnai Richárd, kormánymegbízott hangsúlyozta, hogy az erdőtervezés célja az erdőgazdálkodás kereteinek meghatározása és a közjóléti szerep biztosítása. Klemencsics András, a Pest Megyei Kormányhivatal erdészeti igazgatóságának vezetője az MTI kérdésére elmondta, hogy tíz évente készül erdőtervezés, amelynek célja a közjóléti szerep biztosítása mellett a meglévő erdők fenntartható kezelése. A terv tisztán szakmai, pénzügyi tervet nem tartalmaz. A következő tíz évre szóló terv szerint folytatják a 20 éve megkezdett erdőfiatalítást, természetközeli módszerekkel azok megújítását. A szakember hozzátette: korábban 30-40 évig nem nyúltak az erdőkhöz. A 2009-ben hozott erdőtörvény írja elő a tíz évre szóló tervezést, amely a felmérés mellett tartalmazza az elvégzendő feladatokat is.

A fővárosban 16 kerületben van erdő, amely részben a Pilisi Parkerdőköz tartozik, részben önkormányzati tulajdonban van és kis részben magánerdő birtokosoké. A legtöbb erdő a XII. és II. kerületben, valamint a XVII. kerületben található. Az összes budapesti erdő közül 2.584 hektár természetvédelmi és 2.211 hektár a Natura 2000 európai uniós védelmi területen van. Az erdészeti igazgatóságok természetföldrajzi alapon szerveződtek, így tartozik egy igazgatóság alá Budapest, Pest, Fejér és Komárom megye.

Ajánlott tartalom

Az orvvadászat vezetett az agyar nélküli elefántok kifejlődéséhez

Az elefántokat az agyaruk miatt gyilkoló orvvadászat vezetett az agyar nélküli elefántok kifejlődéséhez egy új tanulmány szerint.