Budapesten is lesz zöld villamospálya

Lehet rá mondani ugyan, hogy hangulatjavító intézkedés, de az én hangulatomon mindenképp javít. Már 2008-ban azon keseregtem, hogy miért nincs és az sem vigasztalt hogy tulajdonképpen van, csak nem láthatja a nagyközönség.

Az urbanista blog bejegyzése. Hogy azonban nem csak az én hangulatom javításáról van szó, hanem másokéról is azt jól jelzi Attila levele, aki nem is olyan rég írta: A múltkor a gondozatlan pesti fű miatt dohogtam, most a gondozott szegedi gyep kerül szóba. Ujjongok! Szabadkáról jöttem haza a hétvégén, utam Szegeden keresztül vezetett, és örömmel láttam, hogy a 3-a villamos a pár hete átadott zöld, azaz füvesített pályáján közlekedik a Kálvária sugárúton. Egy évvel korábban a 2-es járat vonalának “zöldesítéséről” olvastam a delmagyar.hu helyi hírportálon. Ez igen, Szegeden tényleg jó dolgok történnek! Bár a napokban itt Pesten átadott kiskörúti villamosvonal körül nagy az öröm és sok a fű, de mégiscsak felmerül a kérdés: Budapesten miért nem próbálkoznak meg végre a Franciaországban, Németországban, a Benelux és a skandináv államokban már futószalagon készülő környezetbarát villamosvonalak létesítésével?

Nos Attila minden álmod így teljesüljön (már persze ha teljesül). Amúgy a két vonalon ígérnek még ezt-azt (mondhatnám fűt-fát): természetesen az 1-es meghosszabbítását a Fehérvári útig, a 3-as kétirányúsítását a teljes vonalon, és pályarekonstrukciót, hogy ne legyenek olyan szakaszok, ahol 5-20 (!) kilométeres sebességkorlátozás van, mint most.

Ajánlott tartalom

Közel 60 ezren válaszoltak a zöld konzultációra

Nagy siker a zöld konzultáció: eddig mintegy 60 ezren válaszoltak a Közös ügyünk a zöldenergia elnevezésű online párbeszéd kérdéseire - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke Siófokon szombaton.