Budapesti Víz világtalálkozó – Egyenlítő különkiadás

Tudták, hogy évente 4 millió ember halálát okozzák a vízzel kapcsolatos megbetegedések?

Vagy hogy fél kiló kávé megtermeléséhez 11 000 liter vizet használunk el? Pedig léteznek még ennél döbbenetesebb adatok is! Egy napilap papírjának gyártása során 300 liter tiszta víz fogy. De nem csak az ipari folyamatok vízfogyasztása ilyen óriási: a fejlett világ országaiban a polgároknak már fel sem tűnik, milyen óriási vízmennyiséget használnak el naponta. Többnyire csak azt tartjuk számon, hogy mennyi folyadékot iszunk, vagy hány liter vizet használunk a tisztálkodás során, pedig már egyetlen WC-öblítés során is 8 liter tiszta vízből válik szennyvíz. Így nem csoda, ha egy átlagos amerikai polgár 500 liter vizet használ el naponta.

Szörnyű és döbbenetes számok ezek, de talán segítenek minket ráébreszteni arra, hogy legnagyobb kincsünk valóban a tiszta víz, és minden ember számára nélkülözhetetlen a túléléshez. A Budapesten megrendezett Víz Világkonferencián magas rangú ENSZ-tisztviselők, politikusok, szakemberek, üzletemberek és a civil szféra képviselői is erre igyekeztek rámutatni. Az OzoneNetwork szerdai Egyenlítő c. műsora helyszíni riportot ad a konferenciáról.

Ajánlott tartalom

Fokozottan ügyelni kell az őzgidákra kaszáláskor

A mezőgazdasági kaszálási munkák során fokozottan ügyelni kell az őzgidák és az egyéb vadászható, valamint védett fajok védelmére - hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium (AM) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) keddi közös közleményében.