Bukarest elkötelezett a megújuló energiaforrások mellett

Románia elkötelezett a megújuló energiaforrások mellett – hangsúlyozta Klaus Iohannis román államfő vasárnap Dubajban az ENSZ éjhajlatváltozási csúcstalálkozóján, miután Románia csatlakozott a Nemzetközi Napenergia Szövetséghez.

Az Agerpres román hírügynökség beszámolója szerint a Nemzetközi Napenergia Szövetséghez (ISA) való csatlakozási szerződést Sebastian Burduja román energiaügyi miniszter írta alá. Románia a 123. országként csatlakozott a szövetséghez. Klaus Iohannis államfő az eseményen mondott beszédében hangsúlyozta: az ISA-hoz való csatlakozással nő Románia energiabiztonsága. Emellett szélesebb körű és mélyrehatóbb lesz Bukarest együttműködése az éghajlatváltozás lassításában érdekelt országokkal, például a szövetség titkárságának otthont adó Indiával. A román államfő rámutatott: Romániának fontos célja, hogy bővítse a lakosságnak a megfizethető napenergiához való hozzáférését. Azt mondta, a tervek szerint 2030-ig ez tenné ki a megújuló energiaforrásból származó villamos energia 24 százalékát.

Klaus Iohannis kitért arra is, hogy szeptemberre megközelítette a 97 ezret a romániai villamosenergia-hálózatra csatlakozott termelő-fogyasztók (prosumerek) száma, és termelőkapacitásuk meghaladta az 1,2 gigawattot. Sebastian Burduja román energiaügyi miniszter történelmi fontosságúnak nevezte az eseményt, szerinte a csatlakozással Románia megerősítette, hogy elkötelezett a zöld átállás mellett – írta a hírügynökség. Hangsúlyozta, hogy az utóbbi két évben robbanásszerűen megnőtt az otthonaikra napelemeket szerelő háztartások száma, míg 2022 januárjában húszezer volt, mára számuk meghaladja a százezret.

Ajánlott tartalom

Atomenergia nélkül nem érjük el a párizsi klímacélokat

Az Energia21 Kezdeményezés harmadik alkalommal ülésezett, ezúttal az atomenergia ügye került az ismert közéleti, tudományos és gazdasági szakemberek tárgyalásának középpontjába. Palkovics László professzor, az E21 kezdeményezője felvezető gondolataiban azt hangsúlyozta, hogy az atomenergia továbbra is a zöld jövő záloga - tájékoztatta a szervezet csütörtökön az MTI-t.