A tervek szerint 2013-ig 1,2 milliárd forint értékű élőhely rekonstrukciót hajt végre a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága (BNPI) a Nemzeti Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Programja keretében - jelentette be pénteken Kiskörén Dudás György, az igazgatóság helyettes vezetője.

Bükki Nemzeti Park – 1,2 milliárdos élőhely rekonstrukció

A tervek szerint 2013-ig 1,2 milliárd forint értékű élőhely rekonstrukciót hajt végre a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága (BNPI) a Nemzeti Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Programja keretében – jelentette be pénteken Kiskörén Dudás György, az igazgatóság helyettes vezetője.

A program során a dél-hevesi illetve a dél-borsodi tájegységben vizes élőhely rekonstrukcióra, illetve a védett madarakat veszélyeztető légvezetékek földkábellel való kiváltására kerül sor – közölte sajtótájékoztatón Dudás György. Mindezt, vagyis a terület eredeti vizes élőhely jellegének helyreállítását, illetve a 21 kilométernyi légvezeték kiváltását öt különálló, a BNPI által elnyert 5 projektet tartalmazó pályázati csomag teszi lehetővé – tette hozzá.

Tóth László, a dél-hevesi tájegység természetvédelmi vezetője elmondta: a vizes élőhelyek rehabilitációja azért vált szükségessé, mert az árvízmentesítés nyomán csaknem teljesen eltűntek a hagyományos faunának és flórának otthont adó mocsarak és fertők a területről.Ezek visszaállítása érdekében Pély, Ludas és Tarnaszentmiklós térségében 6 kilométernyi belvíz-csatornát és 19 műtárgyat, a többi között zsilipeket építenek ki, továbbá 50 hektárnyi gyepet és 500 fát telepítenek.

Ugyanakkor megtörténik 12 kilométernyi légvezeték kiváltása földkábellel. Ez utóbbi azért sürgető mert Magyarországon évente mintegy 30 ezer, többnyire védett madár esik áldozatául a légvezetékeknek, részben áramütés, részben ütközés következtében – mondta Tóth László.

Bodnár Mihály a dél-borsodi tájegység természetvédelmi vezetője elmondta, hogy mintegy 200 kisebb beruházást hajtanak végre annak érdekében, hogy elosszák a területre kerülő vizet, ily módon kialakítva a vizes élőhelyeket. Ezzel egy időben 8,8 kilométernyi elektromos légvezetéket helyeznek a földbe. Ez utóbbi azért is szükséges, mert a vezetékek a fokozottan védett túzok folyamatos pusztulását okozzák a térségben – mondta a tájegységvezető.

A 130 ezer hektáron tevékenykedő Bükki Nemzeti Park igazgatósága a nemzeti parkon kívül 13 természetvédelmi területet és 9 tájvédelmi körzetet kezel Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyékben. Ezen belül a karsztos és vulkanikus hegyvidékek és alföldi szikes puszták egyaránt megtalálhatóak. A dél-hevesi és a dél-borsodi tájegység együttes területe 34 ezer hektár – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Ajánlott tartalom

Kína nélkülözhetetlen a globális klímavédelmi célok eléréséhez

Meg kell erősíteni az együttműködést Kínával, mert nélküle lehetetlen teljesíteni a globális klímavédelmi célokat, ugyanakkor az országnak biztonságos alternatívát kell találnia a szénnel mint energiahordozóval szemben - jelentette ki Robert Habeck német alkancellár és gazdasági miniszter vasárnap a dél-kínai Hangcsouban.