Bulgária 2020 – ra meg tízszerezi szélenergia kapacitását

Az Európai Szélenergiai Bizottság (EWEA) és a Bolgár Ökoenergia Előállítók Bizottsága (APEE) által szervezett, közös ülésen vitatta meg az energiaipar, a bolgár kormány és az energia vállalatok képviselőivel a szélenergia fejlesztésének lehetőségeit Bulgáriában.

Az ülésen elhangzottak szerint Bulgária az elkövetkezendő 10 évben szélenergia kibocsátását a mostani mintegy 330 megawattjáról (MW), 2020- ig több mint 3000 MW-ra kívánja emelni, ezzel pedig Bulgária áramfelhasználásnak 13.5%-át fedezné.

,,Kevesebb, mint két év alatt több, mint ötszörösére növekedett a kapacitás, ezzel Bulgária az egyik leggyorsabb fejlődő piaccá vált a világ szélenergiai beruházásainak tekintetében a világon. Továbbá, egy másik 8000 MW- ot előállító projekt is az előkészületekben van. Ha a jelenlegi tervezési és infrastrukturális akadályokat végre magunk mögött tudhatjuk, akkor Bulgária hamarosan a szélenergia előállítás és felhasználás éllovasa lesz Európában, ezzel pedig kedvező gazdasági fellendülésekre is számíthatunk mint például új munkahelyek teremtődése, az olaj importtól való függés csökkenése és technikai fejlődés.” – mondta el Christian Kjaer, az Európai Szélenergiai Bizottság vezetője.

Az Európai Unió által meghatározott, a megújuló energiát érintő normatíva szerint, Bulgária is kötelezve van arra, hogy az alternatív energia előállítása 2020-ra megközelítse  a 16%-ot, a mostani 9.4% helyett. Ennek következtében legkésőbb 2010. júniusáig be kell nyújtaniuk nemzeti tervüket arról, hogy milyen módon kívánják ezeknek az energiáknak a növekedést elérni.

2008-ban az összes újonnan épített energiaellátó egységek közül az Európai Unióban, a szélenergiával foglalkozó beruházások elérték a 36%-ot. Átlagosan 20 szélturbinát telepítettek minden munkanapon a 2008-as évben. A tavalyi év végére összesen 160000 főt foglalkoztatott közvetve illetve közvetlenül ez a szektor, ami 11 milliárd eurónyi beruházásért volt felelőse az EU-ban.

Ajánlott tartalom

Milliókat kaphat ingyen ha napelemet telepít – mutatjuk a részleteket

Az energiahatékonyságot segítő programot az alacsony jövedelmű háztartások számára hozták létre.