Bútorok „újraplasztikból”

Bármilyen alakot, színt és állagot fel képes venni. Nem csoda, hogy bútorok készítésére is egyre nagyobb mértékben használják az újrahasznosított és a biológiailag lebomló műanyagot.

Lehet fénylő vagy matt, mesterséges eredetét világgá kürtölő vagy természetes anyagot imitáló, átlátszó vagy színes. Egy puccos dizájnerszék „újraplasztikból” ma már 100-200 dollárba (20–40 ezer forint) is belekerül.

Piero Lissoni, az olasz Kartell bútorgyárnak is bedolgozó tervező tökéletes alapanyagnak tartja az egykor kávéspohárként, evőeszközként vagy tányérként használt, eldobott plasztikot. Az újrahasznosított műanyag szerinte jó kvalitású és hajlékony, nem másodrendű matéria. A Kartellen kívül – mely az 50-es évek óta pionírja a minőségi műanyagdizájnnak – olyan márkák választják ezt az alapanyagot, mint a Magis, a Heller, a Zanotta, a Flou, a Vitra, a Cappellini, a Flos, az Edra, a Moroso, vagy a Driade.

E cégek tesznek róla, hogy a műanyag ne legyen egyenlő az olcsó, silány termék fogalmával. Évtizedekkel ezelőtt olyan értéktelen műanyag székeket árusítottak a piaci szereplők a kávéházak és más nyilvános helyek számára, amelyeket fillérekből hoztak ki, így nem darabáron adták el ezeket, hanem súlyra.

A műanyag használati tárgyak felhalmozódása a szeméttelepeken és a közvéleményben egyre tudatosodó környezetszennyezés ténye azonban új megvilágításba helyezte a plasztikbútorok gyártását. Az innovatív mérnökök és a tervezők visszatértek az iparágba, hogy olyan megoldásokat és formákat hozzanak létre, amelyek újszerűek, sikkesek és nemcsak a 60-as, 70-es évek mesterkélt formavilágú műanyag bútoraira emlékeztetnek.

Van olyan vállalat, mely talkumalapú műanyagot fejlesztett ki, vagyis 20%-ban a babahintőporban is megtalálható zsírkövet vegyít portékáiba. Ez az újítás vezetett a polikarbonát-alapú átlátszó plasztikbútorok divatjához. Még a XV. Lajos korabeli székek utánzatát is piacra dobták ebből az anyagból, mégpedig a világhírű Philippe Starck tervezésében.

Erre a Kartell nagy versenytársa, a Magis úgy válaszolt, hogy újrahasznosított műanyagot kreált „folyékony fa” néven, ami egyúttal biológiailag lebomló matéria is. De a cég PET palackokat is újrahasznosított bútoraiban. A műanyag bútoroknak azonban van egy fontos hátulütője: egyelőre nem lehet elkerülni, hogy használat során ne karcolódjanak.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.