Chicago közepén termelik a bioélelmiszert

Egy Chicago-i gyárépületből nemsokára egy bámulatos bio élelmiszer termelő farm lesz, mely ráadásul még az energiát is megtermeli magának!

A projekt a The Plant nevet kapta, és hamarosan Chicago első úgynevezett „függőleges farmja” lesz. Maga az épület a város ipari negyedében található, és már számos előző élelmiszer gyártó tulajdona volt, köztük a Peer Foods-é is, mielőtt a Plant Chicago felvásárolta volna. Ma pedig ennek a cégnek, illetve egyéb kisebb-nagyobb élelmiszer ipari vállalatnak a székhelyéül szolgál. A The Plant munkálatai 2010-ben kezdődtek meg, és a becslések szerint 2016-ra teljes gőzzel fog üzemelni. A bio gyár azonban már ma is aktívan működik, hiszen sokféle zöldséget, gombát, kenyeret és kombuchát is termel. A jövőbeli tervek szerint pedig még tovább fog bővülni, tilápia tenyészettel, sörfőzdével, kombucha-főzdével, akvapóniával, közkonyhával és energiatermelő rendszerrel kiegészülve.
az épület

Az integrált épület semmiféle hulladékot nem termel, ráadásul energia szempontjából önellátó. Egy kombinált hő- és villamosenergia-termelő (CHP) rendszerre támaszkodva működik, melyet helyben kinyert, anaerobikus úton előállított metán hajt. A CHP rendszer felelős a villamosenergiáért, a beltéri kedvező hőmérséklet fenntartásáért, és a gőztermelésért, melyre szükség lehet a termesztéshez. A régi gyárépület átalakítását a SHED Studio végezte, akik kitisztították az enteriőrt, telepítették a CHP rendszert, hajókonténerekből felállították a kerti pajtát, kialakították az akvapóniás termeket, valamint beszerelték az új, energiatakarékos ablakokat. Azonban a The Plant körül még rengeteg a munka, ezért a Plant Chicago örömmel várja az önkéntesek segítségét. A készülő nagyüzemi biogyár egyéb látogatókat is fogad, felnőtteket és gyermekeket egyaránt, egy heti 1 alkalmas körbevezető túra keretein belül.
a növények

the plant

the plant

Ajánlott tartalom

Megtévesztés miatt indítanak eljárást 20 légitársaság ellen

Az Európai Bizottság és a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok húsz légitársaság ellen indítottak eljárást megtévesztő "zöldre festési" gyakorlat miatt - közölte kedden a brüsszeli testület.