Citromerőművel világrekord

Akár egy mobiltelefont is fel lehetett volna tölteni azzal a “citromerőművel”, amely 1,1 watt teljesítménnyel világrekordot állított fel egy játékos tudománynépszerűsítő kísérlet keretében szombaton az egyik budapesti bevásárlóközpontban.

Az erőmű 1500 citromból, hat panelből, 15 cellából és közel 90 méter elektródból állt, és 1,1 W teljesítménnyel működött, megdöntve a fennálló rekordot a gyümölccsel működtetett legnagyobb erőmű kategóriában. Az eddigi – 1 wattos – világrekordot egy burgonyából összeállított akkumulátor tartotta. Az 1,1 W elég például egy ledsor megvilágítására vagy egy mobiltelefon feltöltésére – közölte az MTI-vel az eseményt szervező oktatási és ismeretterjesztő tévécsatorna, a DaVinci Learning. A citromerőmű valójában már márciusban felépült a Kis Zsenik Klubja elnevezésű roadshow első állomásán, a Magyar Természettudományi Múzeumban, és több rekord is megdőlt (méret, gyümölcsök száma, működőképesség, magyarországi csúcs), de a gyümölcserőmű teljesítménye nem volt nagyobb az eddig fennálló Guinness-rekordnál. Az új világrekordot a roadshow második állomásán sikerült felállítani.

A citrommal működtetett legnagyobb erőművet később több városban, így Győrben, Szegeden, Szekszárdon és Jászberényben is felépítik, így az érdeklődők egy tavasztól őszig tartó roadshow keretében ismerkedhetnek közérthető formában a teljesítmény és a fizika kérdéseivel. Az egyes helyszíneken kísérlet- és fizikashow, citromóra-készítés, titkosírás-tanulás és filmvetítés is szórakoztatja a résztvevőket. A kísérletekben használt citromok a szegedi biogázerőműbe kerülnek.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.