A dunakeszi tőzegláp egy részének védettségét megszüntető másodfokú hatósági határozat megsemmisítését, és a döntés körülményeinek kivizsgálását kérték civil szervezetek Szabó Imre környezetvédelmi minisztertől kedden, a Vizes Élőhelyek Világnapján.

Civil petíció a zöldminiszternek a dunakeszi láp védelme érdekében

A dunakeszi tőzegláp egy részének védettségét megszüntető másodfokú hatósági határozat megsemmisítését, és a döntés körülményeinek kivizsgálását kérték civil szervezetek Szabó Imre környezetvédelmi minisztertől kedden, a Vizes Élőhelyek Világnapján.

A petíciót az Élőlánc Magyarországért, a Dunakeszi Tőzegtó Környezetvédelmi Alapítvány, a Levegő Munkacsoport és a Lehet Más a Politika mellett több civil szervezet is támogatta, és több mint 3200 magánszemély írta alá.
A civilek szerint az Auchan cégcsoport a védett láp területén tervezi bővíteni közeli áruházát. A környezetvédelmi hatóságok első fokon kimondták a terület védettségét, másodfokon azonban a terület egy részéről megállapították, hogy mégsem élvez védelmet. A természetvédők ezért korábban már rendőrségi feljelentést tettek, ombudsmani vizsgálatot kértek, és a köztársasági elnökhöz is fordultak.

“Szabó Imre miniszter urat arra kérjük, indítson felülvizsgálati eljárást, amely tisztázza, hogyan kerülhetett sor egy olyan természeti érték védelmének a megszüntetésére, amelynek fontosságát immáron a Magyar Tudományos Akadémia is külön állásfoglalásban erősítette meg” – olvasható a civilek közleményében.

Sarkadi Márton, a civilek egyik vezetője az MTI-nek elmondta: nem értik, hogyan születhetett egy év leforgása alatt két egymásnak ellentmondó szakértői határozat a területről. “A tőzeg nem tűnik el egy év alatt” – fogalmazott.
A petíciót a minisztérium képviseletében Kling István államtitkár vette át, aki az MTI-nek elmondta: a civilek egyik kérése a terület egy részét érintő másodfokú környezetvédelmi hatósági határozat felülvizsgálata volt, ez a bíróságra tartozik, a tárgyalás el is indul április 21-én. A másik kérés a teljes terület újbóli megvizsgálására vonatkozott, ezt az illetékes elsőfokú környezetvédelmi hatóság el fogja végezni – hangsúlyozta.
Sarkadi Márton a petíció átadása után elmondta: elégedettek a minisztérium reakciójával.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.