Nagyerdőért Összefogás néven tömörültek egybe civil szervezetek és egyesületek, hogy megakadályozzák a debreceni nagyerdei közpark vegyes funkciójú területté való átminősítését és a zöld területek csökkentését.

Civilek a debreceni Nagyerdő üzleti célú hasznosítása ellen

Nagyerdőért Összefogás néven tömörültek egybe civil szervezetek és egyesületek, hogy megakadályozzák a debreceni nagyerdei közpark vegyes funkciójú területté való átminősítését és a zöld területek csökkentését.

A szervezet Debrecenben minden eddiginél nagyobb méretű összefogás, 17 civil mozgalom részvételével született.  Párkányiné Molnár Ibolya kedden Debrecenben a Nagyerdőért Összefogás bemutatkozó sajtótájékoztatóján ismertette: a városvezetés azon építészeti és rendezési terve elleni tiltakozás ösztönözte őket cselekvésre, amelyben a Nagyerdő parkerdei részének átalakítása szerepel.

A tervezet vegyes funkciójú területté minősítené át a jelenlegi közparkot, így annak üzleti célú hasznosítása is lehetővé válna. Ez a tervezet nemcsak a zöld területeket, de a lakosság által pihenésre használható parkok nagyságát is csökkentené – mondta. Célkitűzéseikről szólva kiemelte a gyógyfürdőfejlesztést, amelyet a városvezetéssel együtt a civilek is szükségesnek tartanak, de kizárólag a jelenlegi strandfürdő telekhatárain belül. Széles körű társadalmi párbeszéddel létrehoznának egy átfogó Nagyerdőtervet, amely a természeti értékek védelmét, az itt található épületek és intézmények eredeti funkciójának megőrzését és a lakosság érdekében történő üzemeltetését szabályozná – fogalmazott.

A terv részleteiről, esetleges fejlesztésekről Párkányiné Molnár Ibolya egyelőre nem tudott konkrétumot mondani, szerinte erről csak civil egyeztetés után lehet majd szólni.  “El akarunk kerülni egy esetleges társadalmi szelekciót, amely az által jönne létre, hogy a parkerdő egyes részeit elkerítenék és oda csak azok mehetnének, akik fizetnek bizonyos, később oda telepítendő szolgáltatásokért” – fejtette ki. A Nagyerdőért Összefogás által felvetett problémákat és javaslatokat csütörtökön ismertetik Kósa Lajos polgármesterrel, aki megbeszélésre invitálta a szervezet képviselőit.

Ajánlott tartalom

Egy fa adhatja a műanyag alternatíváját

A taraguminak számos kimagasló tulajdonsága van, többek között csomagolásokban hasznosíthatnák.