Ytong pórusbetonból is építhető passzív ház, amely az energiatanúsítványban A++ jelzést kapna - egyebek mellett ez is elhangzott a Construma szakkiállításon szombaton rendezett passzív ház konferencián.

Construma – Passzív- és készház konferencia, szakmunkás-válogató verseny

Ytong pórusbetonból is építhető passzív ház, amely az energiatanúsítványban A++ jelzést kapna – egyebek mellett ez is elhangzott a Construma szakkiállításon szombaton rendezett passzív ház konferencián.

Solanova-projekt néven ismert a dunaújvárosi panelfelújítási program, amelynek keretében 42 lakást újítottak fel úgy, hogy gyakorlatilag passzívvá tették: az ablakokat három rétegű üvegezésűre cserélték, a paneleket kívülről hőszigetelték és gépi szellőztetést szereltek a lakásokba. Ezek után a lakások energia-felhasználása 84 százalékkal csökkent – mondta Osztroluczky Miklós főiskolai tanár a Magyar Építőanyagipari Szövetség és a Passzívházépítők Országos Szövetsége által rendezett konferencián.

Előadás hangzott el arról is, hogy az energetikai tanúsítványban a legjobb értéket az “A” betű jelzi – akár a mosó- vagy hűtőgépeken, de a passzív ház ennél két fokozattal jobb, így az A++ lenne a helyes jelölés. (A passzív ház alapvető jellemzője, hogy fűtésre és hűtésre nem fogyaszthat többet évente és négyzetméterenként 15 kWh-nál.)

Szabó Antal, a Xella Magyarország Kft. mérnöke bemutatta, hogy miképpen lehet passzív falat építeni a cég Ytong márkanevű termékeiből. A kiindulás a 30 centiméter vastag pórusbeton falazó elem, amelyre kívülről 24 centiméter vastag, szintén pórusbeton szigetelő anyagot helyeznek. (A pórusbeton – lényegében – alumínium pasztával duzzasztott homok.)

A konferencián bemutatták a passzív ház tervező szoftvert; Szekér László építész pedig építészeti-kulturális szempontból közelített a passzív házakhoz.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) könnyűszerkezet építő tagozata által szervezett készház akadémiára kifejezetten a laikus látogatókat várták. Szó esett a készházak előnyeiről, nevezetesen arról, hogy üzemben, méretpontosan és a technológia maradéktalan betartásával készül. Nagyon jók az energetikai jellemzői, az ára pedig előre, forintra pontosan kalkulálható.

Fazekas Péter, a Kampa Trendhaus Kft. ügyvezetője a készházak energetikai jellemzőit mutatta be. A mai sztenderd készházakban a kétrétegű üvegezésű ablakot három rétegűre kell váltani, némi hőszigetelés-vastagítás, gépi szellőzés beszerelése, és máris passzívvá válik a készház. A választási szempontokról Wiesner György egyetemi oktató, míg az árakról Kárpáti József, a tagozat elnöke beszélt. Az áraknál konkrét összegekről nem esett szó, csak arról, hogy a 20 millió forintba kerülő tetőtér-beépítéses készház négyzetméter ára lehet 150 és 250 ezer forint is, attól függően, hogy a 20 milliót mivel osztják el. Például az alapterület lehet a falak külső síkjában mért terület, ilyenkor lesz a legolcsóbb az egy négyzetméterre jutó ár, de lehet osztani a hasznos felülettel is, ami látszólag drágítja a házat.

Az idei Construmán rendezte meg az ÉVOSZ a WorldSkills’09 magyarországi válogatóversenyét kőműves, ács, burkoló és épületasztalos szakmákban. Ősszel több tucat szakma fiatal gyakorlói mérik össze tudásukat Kanadában, Calgaryban. Az építőipari szakmákban a mostani nyertesek képviselik Magyarországot a világversenyen – mondta az ÉVOSZ részéről a szervezést végző Pete Zoltán.

Ajánlott tartalom

Házakat 3 dimenziós nyomtatóval készítenek a kaliforniai sivatagban

A kaliforniai Coachella völgy sivatagos vidéke ad majd otthont az Egyesült Államok első, kizárólag háromdimenziós nyomtatással készülő házakból álló városnegyedének.

Nincs hozzászólás

  1. Rövidesen videobeszámolók- és interjúk is lesznek a kiállitásról!

  2. A videós tartalom jó irány, főleg ebben a témában. Az új dolgokat nehéz vizualizálni.