Critical Mass, autómentes hétvége az Európai Mobilitási Héten

Critical Mass-felvonulást, autómentes hétvégét, alternatív autó show-t és sok más rendezvényt szerveznek a fővárosban és országszerte az Európai Mobilitási Hét alkalmából szeptember 16. és 22. között.

Az idén kilencedik alkalommal megrendezett mobilitási hét célja a környezet- és egészségbarát közlekedési alternatívák népszerűsítse a személygépkocsi-használattal szemben. Az idei rendezvénysorozat – Közlekedj okosabban, élj egészségesebben! mottóval – kiemelten azokra a káros hatásokra szeretné felhívni a figyelmet, amelyeket a városi közlekedés jelenlegi tendenciái gyakorolnak az emberek egészségére.
A hét folyamán minden nap egy-egy téma köré szerveződik.
Csütörtökön, a közösségi közlekedés napján reggel “eljutási versennyel” indul a mobilitási hét Budapesten: a résztvevők vonattal, metróval, busszal, bringával és autóval próbálnak majd bejutni a legrövidebb idő alatt a belvárosba. Este a Vígszínház mellett kerül sor az őszi Bringázz a Munkába! kampány nyitórendezvényére, egy biciklis utcabálra.

Péntek a gyalogos utcák napja lesz, melyhez újabb láncszem, a Baross utca csatlakozik a belváros sétálóutcarendszeréhez. A kerékpárosklub “kormányzati eljutási versenyt” szervez, és kiderül a Kerékpáros Közösségi Közlekedési Rendszer – egy várhatóan 2011 nyarán a belvárosban induló ingyenes biciklikölcsönző hálózat – végleges nevére kiírt pályázat eredménye is.
Szombat-vasárnap rendezik meg az autómentes hétvégét, és az azzal egybekötött évadnyitó színházi fesztivált az Andrássy úton. Hétfőn A városi közlekedés alternatívái címmel tartanak szakmai fórumot, míg kedden, az ésszerű autózás napján alternatív autóshow-ra várják az érdeklődőket a Nyugati téri óránál. Végül szerdán országszerte több település is csatlakozik az Európai Autómentes Naphoz.
Szintén az Európai Autómentes Napon kerül sor az immár hagyományos bringás felvonulásra, a Critical Massra. A várhatóan több tízezres nagykörúti felvonulás után a szervezők az Erzsébet téri Gödörnél fórumbeszélgetésre várják a budapesti listát állított pártok főpolgármester-jelöltjeit.
A mobilitási héten – a budapesti kerületeket külön számolva – összesen 95 magyarországi településen zajlanak majd programok. A budapesti eseményekről a www.mobilitasihetbudapest.hu, a más városokban tartott programokról a www.mobilityweek.eu internetes címen érhető el részletes információ.

Ajánlott tartalom

Kiemelt segítséget kap három vármegye a zöld átálláshoz

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (Kehop plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kedden Egerben.