Csak a Nap ragyogjon… “Napkollektorok” házilag

Szűcs József, az MTI szakértője: Bár naponta hosszabbodnak az éjszakák és mind alacsonyabban delel a Nap, még mindig bőven ontja ránk sugarait. Amellett, hogy éltetik a bolygónk élővilágát, károkat (szárazság, bőrrák) is okoznak. Hőjét, fényét azonban egy kis ügyeskedéssel hasznosítani is lehet, például vízmelegítésre. Még nem késő, hiszen nálunk az augusztus a kánikulák hava.

Bár naponta hosszabbodnak az éjszakák és mind alacsonyabban delel a Nap, még mindig bőven ontja ránk sugarait. Amellett, hogy éltetik a bolygónk élővilágát, károkat (szárazság, bőrrák) is okoznak. Hőjét, fényét azonban egy kis ügyeskedéssel hasznosítani is lehet, például vízmelegítésre. Még nem késő, hiszen nálunk az augusztus a kánikulák hava.

A hőhasznosításhoz szükséges legegyszerűbb “készülék” egy fekete, belül két centiméter átmérőjű gumi, (vagy műanyag) öntöző vízcső, azaz slag. A fekete gumi alkalmas leginkább. Hamar felmelegszik benne hat és fél liternyi csapvíz, ha egy húszméteres darabot a kerti, vagy lakásbeli vízcsapra erősítünk, majd a slagot a déltáji napsugárzástól ért talajon, teraszon, erkélyen kiterítjük. Sőt forróvá, akár 70 fokosra is felhevül. A csap megnyitásakor a csővégen kifolyó meleg víz bőven elég egy óvatos kézi-zuhanyozáshoz, egy kis gyermekmedence feltöltéséhez, a grillezéshez használt eszközök elmosogatásához, hidegvízzel langyosítva kocsimosáshoz.

A csap megnyitásakor óvatosan, a kézfejen kell ellenőrizni, hogy nem túl forró-e a víz. Később pedig azt, hogy mikor fogy el a meleg és jön már a hálózati hidegvíz. Ezt az időt egy-két használat után már meg is lehet becsülni. A gumicsöves napkollektorunk előnye, hogy derült időben fél óra multán már ismét meleg víz nyerhető belőle.

Zuhanyozáshoz megfelel egy két és fél méter magasra, napsütötte helyen, szilárdan és kissé előredöntötten felerősített, horganyzott lemezből készült kerti öntözőkanna is, amelynek csőre a kanna felső részéből ágazik ki. Ha feketére festik, hamarébb melegszik benne a víz. A vízcsaptól egy vékony műanyag, vagy gumicsövet kell belevezetni úgy, hogy annak egy szerelvényével – például a fém szórófejével – terhelt vége a kanna fenekének legmélyebb pontjára süllyedjen. Ezután csordultig fel kell tölteni a kannát,- amit jelez, hogy a csőrén kicsordul a hidegvíz. Fél óra multán a kannában már kellemesre melegszik a víz.

E csörgedeztetős zuhanyozáshoz kissé meg kell nyitni a vízcsapot, mire a csövön át a csapvíz a kanna fenekére folyik, s mert nehezebb a melegnél ott kezd szétterjedni. A felette már felmelegedett vizet pedig a kanna csőrén át kiszorítva, a zuhanyozóra csurgatja. Ha aztán már hideg jön a kannából, gyorsan el kell zárni a csapot s félóra multán a zuhanyozást már újra meg lehet próbálni.

Ezeknél profibb megoldáshoz, a másodlagos, szekundér vízmelegítéshez már egy kis beruházás is szükséges. Autóbontó-telepeken lehet vásárolni fémlemezből készült nagyméretű, lapos teherautó üzemanyag-tartályt. Alapos kimosás és kívül feketére festés után a kert, erkély délre néző részén, ferdén úgy kell azt falnak (dombnak, kőrakásnak) támasztani, hogy betöltőnyílása legyen legfelül. Ezen a nyíláson lehet aztán egy nem összecsukló műanyagcsövet úgy a tartályba helyezni, hogy a tekergő cső töltse ki a tartály belsejének harmadrészét. A hosszú cső kinn maradó egyik végét a vízcsapra kell csatlakoztatni – a másikat pedig a használati helyhez (mosogató, kád, zuhany). A kétfajta víz nem érintkezik, a csőből vehető szekunder víz iható, csapvíz minőségű.

Ezután először a csőlabirintot kell feltölteni, majd pedig a tartály még üres belsejét. A napsugárzás felmelegíti a tartályban és a benne lévő csőben a vizet. Ha már kellően meleg, a cső csapjának megnyitásával megkezdhető a melegíz-használat. Ez természetesen nem túl sok víz vételét teszi lehetővé, ám azt szinte folyamatosan. A tartályban felforrósodott és ott is maradó víz ugyanis folyamatosan átadja a hőjét a csőbe érkező hidegvíznek.

A napkollektoros házi hőhasznosításról az Ezermester idei 7-8., speciális nyári számában további hasznos tanácsok olvashatók.

Ajánlott tartalom

Új Horizont Európa projekt a biomassza-alapú gazdaság fellendítésére

A BOOST4BIOEAST projekt – amelyet a magyar Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) koordinál – célja, hogy a közép-kelet-európai és balti országok nemzeti szereplőit képessé tegye a nemzeti biomassza-alapú gazdasági cselekvési tervek kidolgozására, valamint hogy hosszú távú struktúrákat és párbeszédtereket építsen ki a nemzeti és makroregionális együttműködéshez.

Nincs hozzászólás

  1. Házunkat én így terveztem:

    Déli oldal:
    -120 l es tartály fektetve,rücskös matt fekete festék felhordva rá
    -bekötve a meleg víz rendszerbe
    -hatásfok növelés:üveg búra alá tettem a redszert