Csak energiatanúsítvánnyal lehet lakást hirdetni

A lakáseladási és -bérbeadási hirdetéseknél is kötelező lesz december elsejétől az ingatlan energiahatékonysági minősítését feltüntetni Ausztriában.

Az energetikai tanúsítványról szóló új osztrák törvény december első napján lép életbe. A tanúsítvány beszerzése már 2009 óta kötelező, és a bérlő vagy a vásárló kérésére kötelező azt felmutatni. A gyakorlatban azonban ritkán vették igénybe ezt a lehetőséget a lakást keresők, ezért módosították a törvényt – jelentette a Radio Wien. A Bécsi Lakásbérlők Szövetsége nehezményezi, hogy a tanúsítvány nem lakásonként, hanem épületenként készül. Így csak korlátozottan használható, mert keveset mond arról, hogy egy szélső vagy középső lakás mutatója milyen – mondta a rádiónak Nadja Shah, a szövetség főtitkára. A tanúsítvány a magyarországihoz hasonlóan kategóriákba sorolja az ingatlanokat energiatakarékossági szempontból. Segítségével a bérlő, illetve vásárló útmutatást kaphat arról, hogy mennyire jól hőszigetelt egy épület és milyen fűtési költségekre lehet számítani. Az épület energiatakarékosságának fő mutatója a négyzetméterenként és évenként kilowattórában feltüntetett fűtési igény.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk hogyan szerezhet támogatást, ha napelemet telepítene

Az elmúlt időszakban hazánkban több olyan program is indult, mellyel az otthonok energiahatékonyságát igyekeznek növelni. A lakosság számára elérhető csomagokat az EU-Solar szedte össze, a programok között egyaránt találhatóak hitelek és támogatások.