Csak idő kérdése, hogy mindent lekörözzön a szél- és napenergia

A Nemzetközi Napenergia Társaság szerint 2023-ban a nap- és a szélerőművek együttesen a globális nettó villamosenergia-kapacitásbővítések 80%-át tették ki.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A Nemzetközi Napenergia Társaság (ISES) a PV Magazine felületén mutatja be, hogy miként dominálja a nap- és szélenergia az erőműépítést. Az ISES szerint folytatódik a történelem leggyorsabb energiaátállása, 2023-ban a nap- és a szélerőművek együttesen a globális nettó villamosenergia-kapacitásbővítések 80%-át tették ki, az energiakapacitás növekedését pedig az éves energiatermelés növekedése követi. Az elmúlt évtizedben a globális napenergia-termelés kilencszeresére nőtt, és elérte az évi 1500 TWh-t, míg a szélenergia-termelés megháromszorozódott, és elérte az évi 2300 TWh-t. Ez évi 22%-os, illetve 11%-os összetett növekedési ütemnek felel meg. Ezzel szemben a víz-, nukleáris és szénalapú energiatermelés évi 1% körüli, a gáztermelés pedig 3%-os növekedési rátával bírt. A napenergia évi 22%-os növekedési üteme 3 évenkénti megduplázódásnak felel meg. Ilyen növekedés mellett a napenergia-termelés 2042-re eléri az évi 100 000 TWh-t, ami elegendő a világgazdaság teljes szén-dioxid-mentesítéséhez. A nukleáris energia átlagos globális kapacitástényezője 74%, ezt követi a szén (50%-70%), a kombinált ciklusú gáz (40%-60%), a szél (30%-60%), a nagy vízerőművek (30%-50%) és a napenergia (12%-25%). Viszonylag alacsony kapacitástényezője ellenére a napenergia-termelés 2026-ban várhatóan megelőzi a nukleáris energiatermelést, 2027-ben a szélerőműveket, 2028-ban a vízerőműveket, 2030-ban a földgázt és 2032-ben a szenet.

A nap- és a szélerőművek erősen dominálnak az erőműépítésben, míg az összes többi termelési technológia építése alacsony és stagnál. A szén-, a gáz- és az atomenergia az évszázad közepére nagyrészt eltűnhet. Az egy főre jutó napenergia- és szélenergia-termelés tekintetében a vezető országok mind európaiak, kivéve Ausztráliát. Ausztrália azért tölthet be globális úttörő szerepet, mivel Európával ellentétben nem tudja megosztani a villamos energiát az országhatárokon keresztül, hogy csökkentse a változó időjárás és kereslet hatásait. A vezető országok nap- és szélenergia-termelésének együttes nagysága jelenleg négyszerese a víz- és atomenergia-termelés teljes globális átlagának.

Brazília és Chile a közepes jövedelmű úttörő országok közé tartozik, ahol a villamosenergia-termelés 81%-a, illetve 60%-a származik víz-, szél- és napenergiából. Az úttörő országokat a villamosenergia-árak és a kibocsátások csökkentésére irányuló törekvés vezérli.

Ajánlott tartalom

Energiatakarékossági felújítások: Tippek otthonunk komfortosabbá és zöldebbé tételéhez

Az energiaárak emelkedése és a klímaváltozás súlyosbító hatása miatt egyre sürgetőbbé válik, hogy lépéseket tegyünk otthonaink energiahatékonyságának javítása érdekében. A jó hír az, hogy számos felújítási lehetőség áll rendelkezésre, amelyekkel nemcsak jelentősen csökkenthetjük energiafogyasztásunkat, de komfortosabbá is tehetjük lakókörnyezetünket. A nyári-őszi időszak pedig ideális a felújítási projektek kivitelezéséhez.