Csak napelem, szélerőmű és biomassza. Melyik ország ez?

Dánia úgy döntött, hogy teljesen függetlenné válik a fosszilis energiahordozóktól.

Mindezt a klímaváltozással kapcsolatos és gazdasági megfontolásból, illetve energiaellátásának biztosítása érdekében. Mindezért olyan összetett, megújuló energiaforrásokra épülő energiaellátó rendszert alakítanak ki, amivel 2050-re teljesen kibocsátásmentessé tehetik az ország működését. A létrehozni kívánt struktúra alapja, hogy több alternatív energiaforrás együttes használatával kívánják biztosítani a „zöld” elektromos áram, fűtés és üzemanyag rendelkezésre állását.

MILYEN KIHÍVÁSOKAT KELL LEKÜZDENI?

Az alternatív energiaforrások hasznosítása azonban jelentős kihívást is jelent egy olyan energiaellátó rendszer számára, ami korábban a fosszilis energiahordozókra rendezkedett be. A fő problémát a folytonosság jelenti. A napelemek ugyanis csak nappal, napsütéses időszakokban termelnek. A szélerőművek energiatermelése viszonylag lineárisabb, hisz csak nagyon alacsony, vagy nagyon erős szélerősség esetén nem tudnak csak működni. A másik kihívást a közlekedési szektor jelenti, ugyanis létre kell hozni egy olyan fenntartható rendszert, amiben a közlekedési eszközök (gépjárművek, repülőgépek, hajók) meghajtása is fosszilis energiahordozók nélkül történik. A megoldás az Inteligens Energetikai Rendszer (Smart Energy System), ami összehangolja a megújuló infrastruktúrát.

A KONCEPCIÓ LÉNYEGE

A fő problematikát az jelenti, hogy önmagukban az alternatív energiaforrások csak 1-1 problémakörre nyújtanak megoldást. Mindezért arra van szükség, hogy ezeket ne külön-külön kezeljék, hanem egy egységes rendszerben. Így tehát a megújuló energiaforrás általi áramtermelés szorosan összefügg a hőenergia, a biomassza és a bioüzemanyagok tárgykörével. A kulcsszó tehát az integráció! Az áramellátás alternatív módon történő biztosításában Dánia élen jár az európai országok között a nap- és a szélerőművek révén. E két megújuló energiaforrás jelenleg is jelentős hányadát adja az ország áramtermelésében, viszont ezt a potenciált stabilan 50%-ra kívánja emelni az állam. A fennmaradó 50%-ot biomassza alapú energiatermelés fogja előállítani. A növényi melléktermék (szalma, faforgács) alapú energiatermelés jelenleg a hőtermelésben is fontos szerepet játszik a biogáz előállításával és elégetésével.

A biogáz emellett még a trágya és a lakossági és ipari melléktermékek érlelésével is kinyerésre kerül. Ilyen módon pedig Dánia energiaellátásának 1/3-át a mezőgazdasági hulladékok fogják biztosítani. A biomassza segítségével tehát közvetlenül hőenergiát és gázturbinákkal elektromos áramot is ki lehet nyerni. Ez pedig folyamatos áramellátást tud biztosítani az időszakos napelemes és szélkerekes áramtermelés mellett. Ugyanakkor a napelempanelek is hozzájárulnak a hőtermeléshez, ugyanis hasznosításra kerül a működésük során megnövekvő hőmérsékletük, ami szintén a hőszolgáltatást erősíti. A hőellátásban a jövőben még a geotermikus erőműveknek és a megújuló energiaforrásokkal működtetett hőszivattyúknak is fontos szerepe lesz.

A közlekedés tekintetében két járható utat vetítenek előre a dánok. Az elektromos autók térnyerése nem ütközik akadályba a fent bemutatott stabil elektromos áramtermelés miatt. Ugyanakkor vannak olyan közlekedési eszközök, melyeknél nem biztosítható az elektromos üzemű működtetés. Ezekre pedig, szintén a biomasszára visszavezethető, bioüzemanyag-gyártás nyújthat majd megoldást. A mezőgazdasági melléktermékek feldolgozásával olyan biogáz és bioetanol állítható elő, amely alkalmas a hagyományos motorizált járművek működtetésére. A bioüzemanyagok előállításához szükséges elektromos energiát pedig a többi alternatív energiaforrás tudja majd biztosítani.

 

0 Ft-os villanyszámla, egyszerűen. Kérjen itt ajánlatot napelemes rendszerre. 15 percen belül személyre szabott árajánlatot kap. (x)

 

Ajánlott tartalom

Rosszabbul jár, aki ezután akar napelemet telepíteni?

Hamarosan új elszámolási rendet vezetnek be az újonnan telepített napelemekre Magyarországon, a részleteket ugyanakkor még mindig nem ismerjük teljesen. A közelgő határidő miatt hatalmas a pörgés a hazai piacon.