Csak napelemes ház épülhet majd Kaliforniában

Az utolsó engedély is megszületett, így most már hivatalos: Kaliforniában 2020-tól csak olyan házat lehet majd építeni, amelyre napelem is kerül – írja a Hill.

A tervezetről mi is írtunk már. Első lépésként az állam energiaügyi bizottsága bólintott rá még májusban, most pedig az építési sztenderdeket meghatározó bizottság is zöld utat adott neki. Az új szabályozás miatt egy átlagos családi ház építése a becslések szerint 10 ezer dollárral (2,8 millió forinttal) lesz drágább, de a várakozások szerint ezt hosszú távon ellensúlyozni fogja az alacsonyabb villanyszámla: 30 év alatt háztartásonként 19 ezer dolláros megtakarítást várnak a napelemektől, írta az index.hu.

Ez az első ilyen szabályozás az Egyesült Államokban. Az engedélyt megszavazó egyik bizottsági tag szerint a lépés történelmi jelentőségű, és példát mutathat az ország többi államának is. Kalifornia amúgy is élen jár a környezetbarát energiafelhasználásban, idén szeptemberben fogadták el a törvényjavaslatot arról, hogy 2045-re betiltják a fosszilis energiahordozókat.

Ajánlott tartalom

Megoldódni látszik az energiatárolás problémája egy új fejlesztéssel

A spanyol kutatók egyelőre egy prototípust hoztak létre az új technológia segítségével.