Csaknem 1 milliárd forintból fejleszt fajtakísérleti és fajtakitermesztő állomásain a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 985 millió forint vissza nem térítendő támogatásból korszerűsíti fajtakísérleti és fajtakitermesztő állomásainak infrastruktúráját Monorierdőn, Pölöskén, Székkutason és Tordason – közölte a hatóság szerdán az MTI-vel.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A támogatásból egyebek mellett új erőgépekkel és betakarítógéppel, kertészeti eszközökkel, ökológiai gazdálkodásban használandó munkaeszközökkel, valamint meteorológiai állomásokkal és a vetőmagok feldolgozásában használandó eszközökkel fejlesztik az állomáshálózatot. A közlemény szerint a Nébih fajtakísérleti és fajtakitermesztő állomásain megvalósuló fajtaelismerési rendszer eredménye jelentős befolyással van a mezőgazdasági ágazat teljesítményére. Az állomások korszerűsítésével olyan növényfajta-kísérletek végezhetők el, amelyek eredményeképpen csökkenthetők a mezőgazdasági termesztés bizonytalanságából adódó negatív hatások, növelhető a termésbiztonság és az élelmiszerbiztonság szempontjából kiemelkedő jelentőségű minőség.

A bemutatóüzemek fejlesztése során elért eredményeket elméleti és gyakorlati előadásokból álló programokon mutatják be a hivatal szakemberei. A három fajtakísérleti állomás és a fajtakitermesztő állomás fejlesztése révén a résztvevők gyakorlatorientált ismeretanyaggal gazdagodhatnak a fajtahasználaton túl az aktuális termelési eljárásokról és gazdaságszervezési minták alkalmazásáról. A gazdálkodók azokról az innovatív fajtákról kapnak részletes információt, amelyek termesztésével nagyobb hozamot érhetnek el. Emellett a betegségeknek ellenálló fajtákkal a környezetterhelés is mérsékelhető, ami hozzájárul a fenntarthatósághoz a mezőgazdaságban – hívta fel a figyelmet a Nébih.

A fajtákat az ország különböző termőhelyein vizsgálja a hatóság, így termőhelyenként rendelkeznek adatokkal a különböző szántóföldi, kertészeti és erdészeti fajok fajtáinak legfontosabb gazdasági értékmérő tulajdonságairól – jelezték. A projekt befejezése 2025. szeptember elejére várható.

Ajánlott tartalom

Riasztó képet mutat a magyar serdülők egészségmagatartása

Kedvezőtlen étkezési és fizikai aktivitási szokások, romló szerhasználati és egészségiállapot-mutatók, de javuló tendenciák is megfigyelhetők a magyar iskolások körében – állapítják meg az ELTE PPK kutatói legutóbbi felmérésük alapján. A vizsgálat a WHO-val és hazai partnerként a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézettel együttműködésben zajlott, az „Iskoláskorú gyermekek egészségmagatartása” nemzetközi kutatás részeként.