Csaknem 900 millió forintért rekultiválják Békéscsaba egykori hulladéklerakóját

Összesen csaknem 900 millió forintból rekultiválják Békéscsaba 1996-ban bezárt hulladéktelepét – közölte a városháza kabinetfőnöke az MTI érdeklődésre hétfőn.

Opauszki Zoltán elmondta: az önkormányzat az előkészítésre korábban több mint 40 millió forintot nyert el pályázat útján, s ehhez biztosított mintegy hatmillió forint önrészt. A második ütemben, Kondoros nagyközség gesztorságával, a Körös-völgyi Hulladékgazdálkodási Rekultivációs Önkormányzati Társulás segítségével nyertek el további 848 millió forintos, 100 százalékos támogatottságú, vissza nem térítendő uniós támogatást a Környezetvédelem és Energia Operatív Program (KEOP) segítségével. A tervek szerint még április hónapban aláírják a támogatási szerződést, s ezt követően, a közbeszerzési eljárások lebonyolítása után, még az idén ősszel megkezdődhet a Kétegyházi úton található 12 hektáros terület rekultivációja. Az egykori hulladéklerakót záró szigetelő-réteggel látják el, ami kizárja a csapadékvíz bejutását. A munkálatok 2012-re tervezett végére pedig egy olyan, füvesített terület alakul ki, ami megakadályozza a káros anyagok elszivárgását is.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.