Csaknem félmilliárdos energetikai korszerűsítés két intézményben Szolnokon

Felújítja két szolnoki intézményét a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal: a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) százszázalékos támogatásából összesen csaknem 450 millió forintot fordítanak a Közlekedési Felügyelőség, valamint az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság épületének energetikai korszerűsítésére.

Pap Gyula, a projekt kommunikációját végző Szféra-Tisza Kft. ügyvezetője az MTI-nek elmondta: az uniós és állami pályázati forrásból a Közlekedési Felügyelőség Indóház úti épületének felújítására használható fel a támogatás nagyobb része, több mint 240 millió forint. Ebből az összegből teljes egészében modernizálják az ingatlan két különálló épületét: a több mint 50 éves irodát és az 1987-ben létesített, nagy belmagasságú műhelycsarnokot. A nemrégiben megkezdődött munkálatok során a kivitelező szolnoki Bau-Komplex Kft. a többi között kicseréli a külső nyílászárókat, szigeteli a homlokzatot és a lapos tetőt. Emellett beépítenek két kondenzációs fali gázkazánt, új radiátorokat helyeznek el és a lámpatesteket is kicserélik.

Az épületeken egy-egy napkollektoros rendszert és melegvíz-termelő tárolót is kialakítanak, míg a lapos tetős részeken napelemes kiserőmű létesül, összesen csaknem 36 kilowatt teljesítménnyel. Mindez a felügyelőség energiafelhasználását éves szinten várhatóan mintegy 640 gigajoule-lal csökkenti majd – tette hozzá az ügyvezető. A projekt másik eleme az ugyancsak a megyeszékhelyen, a Verseghy úton működő Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság épületének csaknem 210 millió forintból megvalósuló felújítása. Pap Gyula közölte: ennek célja ugyancsak az, hogy hatékonyabbá tegyék az épületegyüttes energiafelhasználását. A kivitelezés hamarosan itt is megindul, a tervek szerint ez év őszére a fejlesztés mindkét helyszínen befejeződik.

Ajánlott tartalom

A légkondicionálók felkészítése a hideg időszakra

Ahogy a nyár lassan átadja helyét az ősznek, egyre többször tapasztalhatunk alacsonyabb hőmérsékleteket otthonunkban. Hajnalban már csak kabátban merészkedünk ki, és gyakrabban fújnak hideg szelek nap közben is. Mindez azt jelenti, hogy ideje felkészítenie klímarendszerét az őszi és téli szezonra.