A légszennyezettség tizenöt településen csaknem négyezer ember idő előtti halálozásáért felelős, és több ezer krónikus hörghurutos esettel is összefüggésbe hozható - közölte a Válaszúton Alapítvány friss kutatásainak eredményére hivatkozva szerdán az MTI-vel.

Csaknem négyezer ember hal meg idő előtt a légszennyezettség miatt

A légszennyezettség tizenöt településen csaknem négyezer ember idő előtti halálozásáért felelős, és több ezer krónikus hörghurutos esettel is összefüggésbe hozható – közölte a Válaszúton Alapítvány friss kutatásainak eredményére hivatkozva szerdán az MTI-vel.

A légszennyező anyagok közül a legkritikusabb a szálló por, amely 3487 ember halálozásáért felel. A talaj közeli ózonhoz mintegy 303, míg a nitrogén-dioxidhoz 75 keringési halálozás köthető. Az összes halálozás több mint fele, 2280 halálozás Budapesten történik – olvasható a közleményben.
Számításaik szerint a szálló por 3045 krónikus hörghurutos megbetegedést okoz, míg a nitrogén-dioxid szennyezettség 64 akut miokardiális infarktusért felelős.

Az alapítvány – mint közleményében jelezte – a kutatás eredményeit elküldi többek között a környezetvédelmi szerveknek, illetve a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának, hogy az eredményekre reagáljanak, és “aktívabb fellépésre” ösztönözzék őket.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.