A légszennyezettség tizenöt településen csaknem négyezer ember idő előtti halálozásáért felelős, és több ezer krónikus hörghurutos esettel is összefüggésbe hozható - közölte a Válaszúton Alapítvány friss kutatásainak eredményére hivatkozva szerdán az MTI-vel.

Csaknem négyezer ember hal meg idő előtt a légszennyezettség miatt

A légszennyezettség tizenöt településen csaknem négyezer ember idő előtti halálozásáért felelős, és több ezer krónikus hörghurutos esettel is összefüggésbe hozható – közölte a Válaszúton Alapítvány friss kutatásainak eredményére hivatkozva szerdán az MTI-vel.

A légszennyező anyagok közül a legkritikusabb a szálló por, amely 3487 ember halálozásáért felel. A talaj közeli ózonhoz mintegy 303, míg a nitrogén-dioxidhoz 75 keringési halálozás köthető. Az összes halálozás több mint fele, 2280 halálozás Budapesten történik – olvasható a közleményben.
Számításaik szerint a szálló por 3045 krónikus hörghurutos megbetegedést okoz, míg a nitrogén-dioxid szennyezettség 64 akut miokardiális infarktusért felelős.

Az alapítvány – mint közleményében jelezte – a kutatás eredményeit elküldi többek között a környezetvédelmi szerveknek, illetve a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának, hogy az eredményekre reagáljanak, és “aktívabb fellépésre” ösztönözzék őket.

Ajánlott tartalom

Regényes természet – Eredményt hirdettek a környezetvédelmi irodalmi pályázaton

Nyolc fiatal írót díjaztak Budapesten a Regényes természet című irodalmi pályázaton, amelyet az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda és a Magyar Írószövetség írt ki ifjúsági regények írására a környezetvédelem, a klímaváltozás és az aktív turizmus témájában.