Családok versenyeznek a legkisebb öko-lábnyomért

Energiatudatossági kampányt indított a GreenDependent Egyesület ‘Kislábnyom’ címmel.

 A program célja, hogy növelje a családok, háztartások energiahatékonyságát, és népszerűsítse a klímabarát, szén-szegény életmódot. A kampány keretében indított versennyel a szervezők arra próbálnak rámutatni: csupán viselkedésünk megváltoztatásával, nagyobb beruházás nélkül is jelentős energiát és pénzt tudunk megtakarítani.  November 18-án, pénteken, sajtótájékoztató keretében mutatta be a GreenDependent Egyesület (GD) nemrégiben indított „Kislábnyom” kampányát a www.kislabnyom.hu címen. A december 1-jén kezdődő, „kisebb lábnyomon” való életvitelt segítő háztartási verseny négy hónapja során a résztvevőknek minden hónap elején le kell olvasniuk és az online kalkulátorban fel kell jegyezniük fogyasztásaikat (elektromosáram-, gáz-, víz-, illetve gépkocsihasználat, élelmiszerfogyasztás). Emellett három-három feladat megoldására is vállalkoznak a jelentkező háztartások, melyek közül talán a legfontosabb, hogy felmérjék lakhelyük energiahasználatát, és tervet készítsenek arra vonatkozóan, hogyan tudnak viselkedésük megváltoztatásával energiát megtakarítani. A győztes háztartások értékes – természetesen energiatakarékos, környezetbarát – díjakkal lehetnek gazdagabbak: a verseny fődíjaként egy A+ energiaosztályú SHARP hűtőszekrényt vihet haza a legökotudatosabb család.

 
A Kislábnyom program bemutatására szervezett eseményt Vadovics Edina, a GreenDependent Egyesület elnöke, a projekt szakmai vezetője nyitotta meg. Mint elmondta, nem csupán az elméleti „oktatás” a kampány célja, de a szervezők egyúttal arra is ügyelnek, hogy a lebonyolítás is csak kis lábnyomot hagyjon, így a projekthez kapcsolódóan az Egyesület minden rendezvény karbon-lábnyomát kiszámolja. Az eddig a GD által megtartott hat családi képzés, illetve az első klíma-koordinátor képzés hatásaként összesen 1,6 tonna szén-dioxid kibocsátás keletkezett, amit 42 darab fa tud semlegesíteni egy év alatt. A kibocsátás kompenzációját a programgazdák őshonos gyümölcsfák ültetésével oldják meg a képzések helyszínéül szolgáló településeken, a résztvevők bevonásával.
A Kislábnyom kampány fővédnöke, dr. Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa képviseletében Czippán Katalin főosztályvezető-helyettes beszédében kitért arra, hogy hazánk energiafelhasználásának csökkentésében kiemelt szerepe van az energia hatékony felhasználásnak, a mértékletességnek, továbbá a megújuló energiák használatának.

 

„Ahhoz, hogy ezeken a területeken megfelelő eredményeket tudjunk elérni, követendő mintákat kell kialakítanunk családi, kisközösségi szinten is. A Kislábnyom program sok szereplő bevonásával kiváló alkalom erre, ezért örömmel vállaltuk a program védnökségét”, tette hozzá a főosztályvezető-helyettes asszony. Vadovics Kristóf, a GreenDependent Egyesület Kislábnyom programjának vezetője a hazai és nemzetközi tapasztalatokra utalva megjegyezte: „Sajnos tény, hogy az emberiség ökológiai és karbon-lábnyoma nemhogy nem csökken, de továbbra is folyamatosan növekszik. Azt is fontos látnunk ugyanakkor, hogy a magyar lakosság ökológiai és karbon-lábnyoma jelenleg Európában viszonylag alacsonynak számít. A jól-lét fokozására olyan utakat kellene támogatni, amelyek e lábnyomunkat továbbra sem növelik, hanem inkább csökkentik!”

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.