Csalódást okozhat a biomassza mint alternatív energiaforrás

Német klímakutatók arra figyelmeztettek, hogy túlértékeljük a biomassza alternatív energiaforrásként betöltött szerepét. Bár egy friss tanulmány szerint 2050-ben a világ áram- és hőellátásának húsz százalékát lehetne növényekből fedezni, ahhoz jóval több területre és temérdek vízre lenne szükség.

A biomasszában rejlő lehetőségek nem alábecsülendők, de mindenképp magas árat kell érte fizetni – mondta a kutatást vezető Wolfgang Lucht, a Potsdami Éghajlati Következményeket Kutató Intézet (PIK) kutatója a Die Welt című német lap internetes kiadása szerint. Számos tanulmány utal arra, hogy a biomasszából származó energia nélkül aligha érhetők el ambiciózus éghajlatvédelmi célok. Jelentős szerepet ebben a külön erre telepített, gyorsan növő növényekből álló ültetvények játszhatnak. Az ezzel kapcsolatos tanulmányok azonban gyakran túl optimisták, és nem számolnak a környezeti következményekkel.
A tanulmányok gyakran abból indulnak ki, hogy jelentős szántóterületek szabadulnak fel a terméshozamok növekedése miatt. Azt azonban nem veszik figyelembe, hogy ezzel egy időben a világszerte növekvő népesség élelmiszerigénye is fokozódik. Intenzív mezőgazdaságot ugyanakkor egyre nehezebb lesz folytatni az egyre szűkösebb vízkészletek miatt.

Lucht és csapata a biomassza-ültetvényekből történő energiaelőállítás lehetőségeit és kockázatait mérte fel egy biogeokémiai számítógépes szimuláció segítségével. Eszerint amennyiben 2050-ben a világ energiaszükségletének húsz százalékát növényekből kívánjuk előállítani, azt a természet fogja megsínyleni. Az ember által használt terület mérete 10-30 százalékkal nőne a maihoz képest – számolták ki kutatók.
A területek átállítása olyan érzékeny területeket is érintene, mint például a dél-amerikai nedves pampa. Ezen kívül az öntözési igény szélsőséges esetben akár a kétszeresére is nőhet. A számítógépes szimuláció a Global Change Biology – Bioenergy című szaklapban jelent meg.

Ajánlott tartalom

A légkondicionálók felkészítése a hideg időszakra

Ahogy a nyár lassan átadja helyét az ősznek, egyre többször tapasztalhatunk alacsonyabb hőmérsékleteket otthonunkban. Hajnalban már csak kabátban merészkedünk ki, és gyakrabban fújnak hideg szelek nap közben is. Mindez azt jelenti, hogy ideje felkészítenie klímarendszerét az őszi és téli szezonra.