Csalódást okozhat a biomassza mint alternatív energiaforrás

Német klímakutatók arra figyelmeztettek, hogy túlértékeljük a biomassza alternatív energiaforrásként betöltött szerepét. Bár egy friss tanulmány szerint 2050-ben a világ áram- és hőellátásának húsz százalékát lehetne növényekből fedezni, ahhoz jóval több területre és temérdek vízre lenne szükség.

A biomasszában rejlő lehetőségek nem alábecsülendők, de mindenképp magas árat kell érte fizetni – mondta a kutatást vezető Wolfgang Lucht, a Potsdami Éghajlati Következményeket Kutató Intézet (PIK) kutatója a Die Welt című német lap internetes kiadása szerint. Számos tanulmány utal arra, hogy a biomasszából származó energia nélkül aligha érhetők el ambiciózus éghajlatvédelmi célok. Jelentős szerepet ebben a külön erre telepített, gyorsan növő növényekből álló ültetvények játszhatnak. Az ezzel kapcsolatos tanulmányok azonban gyakran túl optimisták, és nem számolnak a környezeti következményekkel.
A tanulmányok gyakran abból indulnak ki, hogy jelentős szántóterületek szabadulnak fel a terméshozamok növekedése miatt. Azt azonban nem veszik figyelembe, hogy ezzel egy időben a világszerte növekvő népesség élelmiszerigénye is fokozódik. Intenzív mezőgazdaságot ugyanakkor egyre nehezebb lesz folytatni az egyre szűkösebb vízkészletek miatt.

Lucht és csapata a biomassza-ültetvényekből történő energiaelőállítás lehetőségeit és kockázatait mérte fel egy biogeokémiai számítógépes szimuláció segítségével. Eszerint amennyiben 2050-ben a világ energiaszükségletének húsz százalékát növényekből kívánjuk előállítani, azt a természet fogja megsínyleni. Az ember által használt terület mérete 10-30 százalékkal nőne a maihoz képest – számolták ki kutatók.
A területek átállítása olyan érzékeny területeket is érintene, mint például a dél-amerikai nedves pampa. Ezen kívül az öntözési igény szélsőséges esetben akár a kétszeresére is nőhet. A számítógépes szimuláció a Global Change Biology – Bioenergy című szaklapban jelent meg.

Ajánlott tartalom

Hogyan teheted te is energiahatékonyabbá az otthonod?

Két nagyon erős érv is áll az energiahatékony otthon mellett. Az egyik a környezetvédelem, a másik a költséghatékonyság. Az energiapazarlás nem csak bolygónkat károsítja, de a saját pénztárcánkat sem kíméli. Így akár egy városi lakásban, akár családi házban élünk, akár most építjük ki a gépészetünket, akár egy kész helyzet előtt állva mérjük fel a lehetőségeinket, mindenképpen érdemes tennünk a hatékony energiafelhasználásért.