Csarnok épül? Miből legyen? Acél vs. beton

Milyen érvek szólnak pro és kontra a korszerű beton vagy acél épületeknek az alkalmazása, használata mellett? Milyen modern fenntarthatósági irányelveket érdemes figyelembe venni a döntésnél. Gyártás, szállítás, fenntartás, élettartam.

 


Amikor aktuálissá válik telephelyünk bővítése, például csarnokot kell építeni, ugyanakkor fontos számunkra a hosszútávú gondolkodás, amiként minden más esetben, itt is érdemes megfontolni: hogyan hat az építkezés és az épület fenntartása a környezetre, hol lehet takarékoskodni, idővel, pénzzel, energiával. Nézzük azokat a különbségeket, amelyek fenntarthatóság és energiatakarékosság szempontjából megkülönböztetnek egy acélcsarnokot egy vasbeton csarnoktól és amik egy vállalkozás építkezési beruházás tervezésénél főszerepet kapnak, mind költséghatékonysági, mind fenntarthatósági oldalról vizsgálva.

Acél és acél, illetve beton közötti különbségek: súly

Műszaki oldalról megközelítve a könnyűszerkezetes acélcsarnokok egyik fő előnye a súlyából adódik. Míg a melegen hengerelt acél egy nehezebb, masszívabb szerkezetet hoz létre, addig a hidegen hengerelt verzióból – így a Frisomat fejlesztéseinek köszönhetően is – nagyságrendekkel könnyebb szerkezetű épület készülhet. Egy vasbeton szerkezet súlya jelentősen nagyobb, felhúzásának bonyolultabbak a kivitelezési lépései. Természetesen van olyan funkció, ahol a tömeg kifejezett előny: ilyen egy bevásárlóközpont, ahol napi szinten nagy tömegek mozognak, elengedhetetlen a masszívabb alapanyagok használata.

Ellenben a kisebb súlyú anyagok szállítása is könnyebb, így környezetterhelés szempontjából az előny itt is az acélcsarnokoknál van.

Ezzel párhuzamosan, természetesen léteznek olyan helyzetek, ahol kikerülhetetlen a vasbeton és az abból készült épületek előnye. Itt általában a nagy, 4000 m2-nél nagyobb alapterületű, több szintes építmények értendők. Döntés szempontjából fontos átgondolni a tervezett épület funkcióját, hiszen a szükséges méretet, illetve az épület használati jellege határozza meg leginkább, adott helyzetre, melyik az előnyösebb. Habár a vasbeton épületek kivitelezése több lépcsős előkészületi munkát és nagyobb számú munkaerőt igényelnek, figyelembe kell vennünk egy fontos tényezőt: tűz esetén az ilyen épület szerkezetileg sérülésmentes marad, míg a hidegen hengerelt acéllemezek 600-800 Celsius fokon olvadni kezdenek, majd nagy eséllyel összecsuklanak. A Frisomat természetesen ezen a területen is törekszik a fejlesztések tökéletesítésére: az acél vázszerkezetet tűzgátló festékbevonattal látják el, amely lánggal érintkezés következtében felhabzik, ezzel késleltetve az olvadási folyamat kezdeti pontját. Általánosságban 30 percben mérhető ez a tűzállóság, amely megfelel az előírásoknak, amit természetesen árnyal az adott funkcióval szemben támasztott követelmények figyelembevétele.

Gyártás- és szereléstechnológia: hulladékmentes

Természetesen a rendelt épület méretezésének is függvénye, de egy átlagos acélcsarnok az első egyeztető tárgyalásoktól számított 3-4 hónap elteltével használatba vehető, amely egy fejlődő, raktározási vagy akár irodahelyiség szűkében lévő cégnek érthető módon fontos. További kiemelten hasznos tulajdonság fenntarthatósági és hulladékgazdálkodási vonalon, hogy a tervek megszületése után pontosan a szükséges előrefuratolt anyagmennyiség kerül legyártásra. Ez utóbbi az összeszerelési munkafolyamatot gyorsítja és könnyíti meg jelentősen, kisebb energiabefektetési igényt biztosítva. A pontos mennyiség legyártása pedig szintén a környezetterhelés csökkentését szolgája: ezzel a módszerrel készülő épület esetén sem a gyártás, sem az építés közben nem keletkezik jelentős mennyiségű hulladék, amit pont ezért nem is válik szükségessé elszállíttatni, ezzel is energiát és további költségeket spórolva. Szintén sokoldalúbbá teszi a megoldási lehetőségeket, hogy igény szerint szigetelhetőek a csarnokok, illetve a nyílszárók, eltérő dőlésszögű nyeregtetők alkalmazása is biztosított.

A Magyarországon már 31 éve működő Frisomat rendkívül gyors kivitelezési idővel kínálja az egyedi igényekre szabott acélcsarnokokat.

Van, ahol a méret a lényeg 

Az immáron több mint 40 éves múltra visszatekintő, világszerte 14 országban is jelen lévő Frisomat cégcsoport által gyártott acélépületek széleskörűen képesek lefedni a legtöbb kritériumot, mind gazdasági, mind vállalati vonalon. A Frisomat csarnokok méretbeli lehetőségeit figyelembe véve azt lehet mondani, hogy kihasználhatóságban a 1000-2000 m2 közötti méretben teljesítenek a legjobban. Természetesen semmi akadálya nincs nagyobb építményekben gondolkozni, ám szakemberek által is érdemes egy körülbelüli 4000 m2-es nagyságra válaszvonalként tekinteni. E fölött feltehetően olyan épületek tervezése történik, ahol indokoltabb a vasbetonszerkezet. Ez alatt viszont a Frisomat épületei a mezőgazdasági tárolótól, raktárépületen át, borászati, vendéglátási szegmensig minden ágazat igényeit képesek lefedni. Mindezt olcsón, gyorsan és hatékonyan, ráadásul a gyártási stratégiából fakadóan még energiatakarékosan is.

 

Variációk Frisomat csarnokokra: Csarnoktípusok – Frisomat.hu

 

 

 

 

Partner cikk

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki olcsón telepítene napelemes rendszert

Az Elmű Hálózati Kft. engedélyezte a lakóknak, hogy néhány napelemtáblát felszereljenek az erkélyükre, de ez még nem jelenti azt, hogy általánosan engedélyezett lennének Magyarországon az erkélynapelemek.