Cseh környezetvédők a szénalapú energiatermelés azonnali betiltását követelik

A szénbányászat és a szénalapú energiatermelés azonnali beszüntetését követelte többtucatnyi cseh környezetvédő aktivista, akik hétfőn délelőtt az észak-csehországi Moston behatoltak a Severní Energetická energetikai társaság központjába.

A környezetvédők az épület homlokzatára nagyméretű transzparenst tűztek ki, amelyen a közvélemény tudtára adták követeléseiket. A rohamrendőrség felszólította az aktivistákat az épület elhagyására, de miután erre nem voltak hajlandóak, a rendőrök 11 személyt őrizetbe vettek – tájékoztatta az újságírókat Ludmila Svetláková, a mosti rendőrség szóvivője. A mosti akcióval egy időben mintegy 50-60 környezetvédő aktivista a kormány épülete előtt is tüntetett Prágában. Szintén azt követelték, hogy az éppen ülésező kabinet tiltsa be a szénkitermelést és a szénalapú erőművek működését Csehországban. A Severní Energetická működteti a Chvaletice erőművet, amely a legnagyobb szénalapú erőmű Csehországban és az észak-csehországi régió legtöbb légszennyeződést kibocsátó válallata. “Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a Chvaletice erőművet működtető Severní Energetická társaság különféle kivételeket kér az államtól működéséhez.

Miközben a nyereség a társaság tulajdonosainak a zsebébe vándorol, addig az erőmű által kibocsátott szennyeződés következményeit mindannyian viseljük” – nyilatkozta Veronika Dombrovská, a tiltakozást megszervező Limity mozgalom egyik vezetője. A cseh kormány néhány hónapja különbizottságot hozott létre a szénalapú erőművek problémájának kezelésére, s megígérte, hogy fokozatosan bezárja őket. A kabinet ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a környezetvédő energetika bevezetése komoly gazdasági átalakulást is feltételez, s ehhez Csehországnak hosszabb időre van szüksége.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.