Csehország az első negyedévben nem vásárolt földgázt Oroszországtól

Csehországba az első negyedévben egyáltalán nem érkezett földgáz Oroszországból, az ország szükségleteit norvég földgázzal, valamint Hollandiából és Belgiumból származó cseppfolyósított földgázzal (LNG) elégítette ki – közölte a cseh ipari és kereskedelmi minisztérium pénteken.

A közlemény szerint az orosz földgáz a korábbi években a cseh fogyasztás mintegy 97 százalékát fedezte. “Csehország modernkori történelmében most történt meg először, hogy az év első negyedében nem volt szükségünk orosz földgázra. Ez hatalmas siker” – jelentette ki Jozef Síkela ipari és kereskedelmi miniszter. Hozzátette: nem tud más olyan országról, amely egy év alatt majdnem száz százalékban megszabadult volna az orosz földgáztól való függéstől. A miniszter megjegyezte: mindezek ellenére a helyzet még nem egészen biztonságos. “Európának a következő tél előtt az orosz források nélkül kevesebb földgáz áll majd a rendelkezésére, mint az előző évben, ezért továbbra is felelős gazdálkodásra van szükség” – figyelmeztetett.

Csehország a csütörtöki jelentés szerint 1,66 milliárd köbméter földgáztartalékkal rendelkezik, amely a gáztartályok 48 százalékos töltöttségének felel meg. Az első negyedév folyamán a cseh földgáztartalékok 1,28 milliárd köbméterrel csökkentek. Az utóbbi nyolc évben a csökkenés mértéke átlagban 1,45 milliárd volt. A téli földgáz-megtakarítás nagymértékben az enyhe időjárásnak köszönhető. Az elmúlt tél 0,7 Celsius-fokkal volt melegebb az utóbbi három év átlagánál.

Ajánlott tartalom

A klímaváltozáson a fásítás segíthetne leginkább

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.