Kezdőlap / Napenergia / Csehország: eltörlik a napenergia támogatását
Tudj meg többet: Napenergia

Csehország: eltörlik a napenergia támogatását

A cseh állam nem biztosít további szubvenciót új napenergia-üzemek építésére – írja az Osteuropa Quide. Ezzel kapcsolatban a múlt heti kormányülésen szavaztak a miniszterek. Az új törvény előreláthatólag jövő év elején lép életbe.

A magas és rugalmatlan állami támogatások, valamint a napkollektorok építéséhez szükséges költségek drasztikus csökkenése az elmúlt hónapokban erős napenergia iránti keresletet eredményezett Csehországban. A CEZ cseh energiaóriás korábban arra figyelmeztette a kormányt, ha ez így tovább folytatódik, az áram ára 2011-ben akár húsz százalékkal is felszökhet. A politikusok jelenleg is keresik a tökéletes megoldást: „A törvénymódosítás csak az első lépés az alternatív energia megfelelő állami támogatásához” – hangsúlyozta Petr Necas cseh miniszterelnök.
Csak augusztusban nagyobb teljesítménnyel indítottak be országszerte napenergia-üzemeket, mint a teljes 2008-as évben. Jelenleg az országos összkapacitás 700 megawatt körül van, ami megfelel a temelini atomerőmű teljesítménye egyharmadának.

Ajánlott tartalom

Épületfelújítás: kezdjük a falnál. Kiszámoltuk!

Ha épületfelújítással szeretnénk energiatakarékossá tenni otthonunkat, először is át kell gondoljuk, mely épületszerkezetek korszerűsítésével juthatunk a kívánt eredményhez.