Csendes udvar, környezetbarát kerítéssel, kell ennél több?

A környezettudatos gondolkodásmód egyre nagyobb népszerűségnek örvend, így mára szinte az élet minden területén elérhetővé váltak olyan megoldások, amelyekkel hétköznapi életünkben is sokban hozzájárulhatunk a fenntarthatósághoz, sőt.


Egyre több olyan terület van, így például az építőipar is, ahol már kötelezővé vált/válik a környezetbarát megoldások használata. A „zöld” lehetőségek között pedig vannak új, és vannak évtizedes múltra visszatekintő, mégis kevésbé ismert megoldások is.

Egy új építkezésnél vagy jelentősebb felújításnál is számos olyan technológia közül választhatunk, amelyek igazán „zöld” megoldást jelenthetnek. Kevesen ismerik azonban a nagyjából 80 éves múltra visszatekintő, újrahasznosított gyártási mellékterméket, a mineralizált faforgács alapanyagú Durisolt. Ebből az építőanyagból a téglához hasonlóan stabil és teherbíró fal, és egy sor további hasznos épületrész vagy akár kerítés is építhető. A falazóanyag összetételének köszönhetően, olyan remek tulajdonságokkal bír, mint például a kiemelkedően jó hő- és páraháztartás, valamint a hangszigetelő és hangelnyelő képesség. Emellett mára egyre többek számára fontos tényező, hogy a Durisol előállításához felhasznált faforgács természetesen megújuló, újrahasznosított alapanyag. A faforgácsból cement, víz és egyéb speciális alapanyagok megfelelő arányú keverésével, a fa és beton által kínált összes előnyös tulajdonságot egyesítő építőanyag válik.

Psszt, ez a Durisol titka

A Durisol zajárnyékoló fal hatékonyságának titka egyedülálló szerkezetében rejlik: a falat alkotó elemek felülete cementkötésű faforgácsból préseléses technikával kialakított réteg, amely egy 13 centiméteres fix betonmagot ölel körbe. A szendvicsszerkezetű fal két hasznos tulajdonságával segít az eredményes zajárnyékolásban: a belső betonszerkezet áll útjában az áthaladó hanghullámoknak, azt nagymértékben tompítva, a fal külső héja pedig egyfajta szivacsként oltja ki a hanghullámok jelentős részét, ezzel csökkentve a nemkívánatos visszaverődést.

Zaj- és környezetvédelem egyben

És azt tudta, hogy az autópályák, főutak mellett elhelyezett zajárnyékoló falak jelentős része is ebből az anyagból készül? Ezek a falak pedig a közterületek mellett, akár családi házak, sorházak zajvédő kerítéseként is használhatóak, ugyanis könnyű építhetőségüknek és megfizethető áruknak köszönhetően ez már nem luxus. Ilyen megoldásokat kínálnak a Leier Durisol termékcsaládjába tartozó fabeton falak is, amelyek a külvilág zavaró hangjait erősen szűrve engedik csak otthonuk felé. A ház kerítéseként funkcionáló zajvédő fal elérhető alternatívát kínál az olyan szomszédból érkező nem kívánatos zajok, mint például síró, visító gyerek, ugató kutya, bömbölő zene, népes vendégsereg, vagy az olyan egyszerűen a mindennapi élethez tartozó zajok, mint a fűnyírás, a barkácsolás, vagy éppen a légkondicionáló gépek külső egységeinek és a hőszivattyúk zaja ellen is. De természetesen akkor is ideális megoldás, ha az épület forgalmas úthoz vagy akár vasúthoz közel fekszik.

És ez csupán néhány életszerű példa arra, milyen élethelyzetekben lehet tökéletes választás a Durisol zajárnyékoló kerítések használata.

Közel nulla energiafelhasználás

A zöld építőipari alternatívák ismerete azért is vált kifejezetten fontossá az utóbbi időben, mert 2022. július 1. után csak a közel nulla energiaigényű épületek kaphatnak majd használatbavételi engedélyt. Ez azt jelenti, hogy már ma úgy kell tervezni, és a megfelelő építőanyagokat, így a falazat anyagát is kiválasztani, hogy az a hamarosan életbe lépő szabályoknak megfeleljen. Igaz a kerítés nem képezi részét az előírt szabályoknak, de ha valaki már belekezdett a felújítási munkálatokba vagy az építkezésbe, érdemes lehet az udvarból is kihozni a maximumot. A kerítésként telepített esztétikus, vandálbiztos, magasnyomású mosóval könnyen tisztítható Leier Durisol falak hosszú évtizedekre hozzájárulnak az otthon nyugalmának megőrzéséhez.

 

Tudjon meg többet: www.leier.hu/durisol-zajarnyekolo-fal

Ajánlott tartalom

Ez lenne a tökéletes akkumulátor a napelemek számára?

A 5K0 akkumulátor egyik változata igazi „mindent egyben” csomag, még invertert is tartalmaz.