Cserépkályha, kandalló, avagy a legnagyobb veszélyforrás központi szellőztetés esetén

Amikor szellőztető rendszer kiépítésére adjuk a fejünket, nagyon sok apró részletet is érdemes végiggondolni már a tervezéskor. A legfontosabb, szó szerint életbe vágó kérdés a kályhák, kandallók egyidejű használatának kérdése.

Következő cikkünkben ezt a témakört igyekszik körbejárni a C3 Technik kft.

Kandalló, cserépkályha esetén is használható a rendszer?

Szó szerint életbevágó kérdésről van szó. Fontos tisztázni, hogy egy jól hőszigetelt, jól záró nyílászárókkal felszerelt épület esetén már szellőztetés kiépítése nélkül is meg kell vizsgálni a kandalló, kályha működési lehetőségeit. Először is fontos tisztázni, hogy milyen műszaki jellemzői vannak az általunk kialakított vagy már meglévő kandallónak.

Ha zárt égésterű a készülék, azaz a helyiség levegőjét nem használja, akkor semmi gond. Ez azt jelenti, hogy a külső levegő biztosítja a levegőutánpótlást a kandallónak. Azonban ekkor is nagyon fontos a kémény rendszeres karbantartása, ellenőrzése, hogy esetleges meghibásodás esetén azonnal közbe lehessen avatkozni. Jó megoldás, ha ekkor is elhelyezünk egy szén-monoxid érzékelőt a légtérbe!

Azonban, ha nyílt égésterű készülékről van szó, akkor nagyon gondosan kell eljárni, hogy elkerüljük a szén-monoxid mérgezést. Ugyanis ebben az esetben a kandallóban parázsló tűz a szoba levegőjéből veszi az égéshez szükséges oxigént, azaz „elszívja” a helyiség oxigéntartalmát. Az égés során szén-dioxid, szén-monoxid is termelődik. Amennyiben nincs meg a megfelelő huzathatás a kéményen keresztül, a szén-monoxid nem a kémény felé távozik, hanem visszaáramlik a lakásba. Ez súlyos, életveszélyes jelenség!

De mi okozhatja azt, hogy nem a kéményen megy ki az égéstermék?

Még szellőztetőrendszer sem kell hozzá. Elég a jól zárt épület, aminek nincs levegőutánpótlása. Régebben a nyílászárók résein beszivárgó levegő, a rossz zárás már elegendő mennyiségű levegőt biztosított. Azonban ha ez nincs, akkor nekünk kell mesterségesen gondoskodni a levegő utánpótlásról.

Akkor mégis jó, ha beteszünk szellőztetőrendszert, hiszen azzal bevezetjük a levegőt is?

Nem. Hiszen a lakásszellőztető rendszer nem csak befúvást, de elszívást is tartalmaz. Ha kedvezőtlenek a körülmények, akkor előfordulhat, hogy a lakásszellőztető rendszer szívja be a kandalló szén-monoxid dús égéstermékét a lakásba. Azaz a két szerkezet egyszerre semmilyen körülmények között nem működhet.

Még akkor sem, ha esetleg a kandalló szintjén nem alakítunk ki befúvó és elszívó pontokat. A lakás egy egységet alkot, és ezt mindenekelőtt szem előtt kell tartani.

De akkor mi a teendő?

A kémény kürtőjének falába, vagy a kéménytestbe hőmérsékletérzékelőt kell betenni. Ha ez egy bizonyos érték fölé megy, ami már életszerűtlenül magas léghőmérsékletet idéz elő (pl. 40 foknál), a rendszernek jelet kell küldenie a légkezelőgép felé, és annak azonnal le kell zárnia.

 

 

Azaz egyszerre a nyílt égésterű kandalló, cserépkályha nem üzemelhet a légkezelőgéppel!!!

Ezt a kapcsolatot egy automatikás szakembernek vagy villanyszerelőnek kell a két gép közé behúznia.

De akkor egy jól zárt épületbe hogyan vezetjük be a levegőt az oxigén pótlására?

Ebben az esetben külső levegő csatorna beépítése szükséges. Ennek kiépítése érdekében keressen fel szakembert!

Felmerül a kérdés, hogy akkor mi a helyzet a szagelszívóval?

A szagelszívó kérdése a kandalló vonatkozásában megegyezik a légkezelőgép kérdésével. Azaz a szagelszívó nem használható egyszerre a kandallóval, kályhával. A nyit/zár automata kapcsolatot ebben az esetben is ki kell építeni!

 

Nem lehet, hogy majd én figyelek rá, és egyszerűen, ha befűtöm a kályhát, akkor lekapcsolom a lékezelőgépet?

Nem. Sajnos ezesetben az emberi tényezőt ki kell zárni. Mindenkinek lehet rossz napja, és egyszerűen elfelejti a dolgot. Átjöhet nagymama-nagypapa, akik erről mit sem tudva, gyanútlanul gyújtanak be, veszélybe sodorva az életüket. De akár a gyermek is észrevétlenül visszakapcsolhatja a légkezelőgépet, amíg a szülő egy pillanatra nem figyel oda.

 

Azaz emberi beavatkozás nélkül automatikusan le kell kapcsolnia a rendszernek!

De akkor ne is tegyek be szellőztetőrendszert?

De igen. A kettő, ahogy láttuk, nem zárja ki egymást. Attól, ha egy-két órára begyújtunk a hangulat kedvéért naponta, még fontos eleme marad a lakásszellőztetés az épület szempontjából, az egészséges levegő kialakítása és a penészedés elkerülése érdekében.

Azonban, ha állandóan használni szeretnénk a kályhánkat, szinte folyamatosan, akkor el kell döntenünk, hogy mi a fontosabb. A kandalló, vagy a szellőztetés. A kettő egyszerre, ahogy láttuk, nem üzemelhet!

 

forrás: www.c3technik.hu

Ajánlott tartalom

A légkondicionálók felkészítése a hideg időszakra

Ahogy a nyár lassan átadja helyét az ősznek, egyre többször tapasztalhatunk alacsonyabb hőmérsékleteket otthonunkban. Hajnalban már csak kabátban merészkedünk ki, és gyakrabban fújnak hideg szelek nap közben is. Mindez azt jelenti, hogy ideje felkészítenie klímarendszerét az őszi és téli szezonra.