Csernobili helyzet Japánban

Sok helyütt összevethető a csernobili atomkatasztrófa után mért talajszennyezettséggel a fukusimai atomerőmű környékbeli földeken mért radioaktivitás mértéke – erre a megállapításra jutott egy japán atomenergia-ipari bizottság.

A szakértői jelentés szerint a márciusi földrengés és szökőár következtében megrongálódott japán atomerőmű környékén, összességében 600 négyzetkilométeres területen négyzetméterenként 1,48 millió becquerel sugárszennyezettséget mértek, ami összevethető a csernobili atomerőmű környékén mért értékekkel az ukrajnai atombaleset után. Leginkább az atomerőműtől északnyugatra fekvő területek szenvedtek sugárszennyezést Japánban. A sugárszennyezett terület mérete ugyanakkor egytizede-egyötöde a csernobilinek. A területet éves viszonylatban 5 millisievert mennyiségű sugárzást mértek, ami alatta van a japán kormány által megállapított 20 millisievertes értéknek. Ennek ellenére a japán atomenergetikai bizottság megállapítása szerint a területeken, ahonnan kimenekítették a lakosságot, sugármentesítést kell végrehajtani, mert a cézium izotópját erősen megköti a talaj, és ezért nehéz csökkenteni a területen a sugárzás szintjét. A Fukusima-1-es atomerőműben történt balesetet követően a japán kormány mintegy 80 ezer embert menekített ki a nukleáris létesítményt övező területekről. Kan Naoto miniszterelnök korábban arról beszélt, hogy a kiköltöztetett emberek legkorábban csak jövőre térhetnek vissza otthonaikba.

Ajánlott tartalom

Átadták Miskolc új hulladékválogató üzemét

Átadták Miskolc több mint négy milliárd forintból épült új, nagy kapacitású szelektív hulladékválogató üzemét, melyhez korszerű hulladékátrakó állomást is létesítettek - tájékoztatta az MTI-t a megyei jogú város csütörtökön.