Csodahajtást ígér a Nissan

Bár a gyártók többsége sűrített hidrogént alkalmaz üzemanyagcellás autói hajtóanyagául, a Nissan most előállt egy új ötlettel.

Ők hagyományos etilalkohollal – azaz tiszta szesszel – tankolható hajtáslánccal kísérleteznek, amely ugyan komplikáltabb, mint a hidrogénes változat, viszont szükségtelenné teszi a nagy nyomású tárolórendszert, amely drága, és nem is veszélytelen. Vagy tizenöt éve folynak a kísérletek az üzemanyagcellás járművekkel, de a technológia még most sem igazán lépett túl a kísérleti fázison, hiába kezdődött meg a Toyota Mirai gyártása, és hiába ígér ilyen autókat több gyártó már a jövő évre. Több probléma is akad: az üzemanyagcella a benne használt platina-katalizátor miatt drága, a hidrogént igen nagy nyomáson kell tárolni, hogy a szükséges mennyiség férjen a tartályokba, és a hidrogénkút-hálózat sem igazán épült még ki sehol. Ez utóbbi két problémát oldaná meg a Nissan rendszere, amely etilalkoholból, az autó fedélzetén nyerné ki a szükséges mennyiségű hidrogént.

A japán gyártó szerint ezzel durván 600 kilométeres hatótávolság érhető el, és az alkohol már kipróbált üzemanyag, amelyet a benzinkutak a már létező berendezéseik minimális módosításával képesek kezelni.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Ez lehet most a leginkább környezetbarát autó 

Ha a zöld autók forradalmáról van szó, a Fisker nem ismer határokat – saját bevallása szerint elkészítette az eddigi leginkább környezetbarát kocsit, amit nem is nehéz elhinni, ha tudjuk, miből áll és hogy működik a jármű.