Csökken a németek szén-dioxid-kibocsátása

A környezettudatos magatartás terjedésének köszönhetően Németországban kilenc év alatt mintegy 6,5 százalékkal csökkent az egy-egy lakos által a légkörbe juttatott szén-dioxid mennyisége – derül ki friss adatokból.

A wiesbadeni szövetségi statisztikai hivatal hétfőn ismertetett számai arról tanúskodnak, hogy a németek takarékosabban bánnak az árammal, a fűtéssel. Benzinüzemű helyett egyre többen vesznek dízelolajat fogyasztó gépkocsit, és azzal is ritkábban közlekednek, mint 2000-ben. Mindennek köszönhetően a fejenkénti CO2-kibocsátás mértéke tavaly 7,5 tonna volt – 2000-ben még 8 tonna jutott egy németre.
A múlt esztendőben Németországban a háztartások összesen 618 millió tonna szén-dioxiddal terhelték a Föld légkörét. Ennek mintegy harmadát (216 millió tonnát) az emberek közvetlenül termelték, például fűtés vagy autózás formájában. A szén-dioxid kétharmada (402 millió tonna) viszont közvetett úton került a légkörbe, például azoknak a javaknak az előállításakor, amelyeket a németek megvásároltak, elfogyasztottak. 2000-ben még 654 millió tonna volt a háztartások által kibocsátott CO2 mennyisége.
Az áramtermelés terén is jobban figyelnek a németek a környezetre. Az elfogyasztott villamosenergián belül tíz évvel ezelőtt még csupán 6,4 százalék volt a megújuló forrásokból származó áram részaránya. Tavaly viszont elérte a 16,3 százalékot.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.