Csökkeni fog a sarkvidéki viharok száma a globális felmelegedés következtében

A rövid, de heves sarkvidéki viharok száma csökkeni fog, ha tovább fokozódik a globális felmelegedés – mondták brit tudósok szerdán.

A sarki viharok télen keletkeznek az Észak-Atlanti-Óceán jégmentes vizei fölött, veszélyeztetve a halászhajókat és az olajfúró szigeteket.
Az elmúlt évszázadban átlagosan 36 ilyen vihar jutott egy téli szezonra – mondták a brit Readingi Egyetem klímaszakemberei. 2100-ra ez a szám valószínűleg 17 és 23 fog esni, attól függően, milyen magas lesz az üvegházhatást okozó gázok koncentrációja a levegőben.
A csökkenés oka, hogy változni fog az óceán felülete és a levegő közti hőmérsékletkülönbség mértéke. Ez a különbség okozza ugyanis a vihar kialakulását, és ha megváltozik, akkor az akadályozza majd az erős szelek kifejlődését – írta a Nature című tudományos folyóirat.

Ajánlott tartalom

Áder János az árvíz elleni védekezésről: víztározók és csatornák kellenek

A következő generációnak alkalmazkodnia kell a megváltozott életkörülményekhez a mindennapi életben, és az energia- és vízgazdálkodás szempontjából is - mondta Áder János volt államfő, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke kedden Baján.