Csökkenő vízfogyasztás mellett megismételte előző évi árbevételét és üzemi szinten mintegy 200 millió forintos eredményt ért el a Békés Megyei Vízművek Zrt. - közölte a vállalat vezérigazgatója sajtótájékoztatón kedden, Békéscsabán.

Csökkenő vízfogyasztás mellett is nyereséges a Békés Megyei Vízművek Zrt.

Csökkenő vízfogyasztás mellett megismételte előző évi árbevételét és üzemi szinten mintegy 200 millió forintos eredményt ért el a Békés Megyei Vízművek Zrt. – közölte a vállalat vezérigazgatója sajtótájékoztatón kedden, Békéscsabán.

Csák Gyula elmondta: a lakosság takarékosabb fogyasztása és a gazdálkodó szervezetek, közöttük több élelmiszeripari cég megszűnése miatt 2009-ben csökkent a vízfogyasztás Békésben. Ennek ellenére a vízmű, az előzetes adatok szerint ismét megközelítőleg 5,5 milliárd forint árbevételt ért el tavaly.    A térség 69 önkormányzatának tulajdonában álló társaság a megye 65 településen szolgáltat ivóvizet, illetve 27 önkormányzatnál végzi a szennyvízelvezetési munkálatokat.

A több mint 600 dolgozót foglalkoztató szolgáltató 2009 óta különös figyelmet fordít a jelentősen elavult vízvezeték-hálózat felújítására. A menedzsmentnek ugyanis két éve sikerült meggyőznie az önkormányzatok zömét, hogy a víz- és csatornadíjaikba építsenek be fejlesztési és rekonstrukciós költségeket is. Így a tavalyi évben megközelítőleg 500 millió forintos alap képződött, amelyből már megkezdték például a víztornyok korszerűsítését, illetve a hálózat rekonstrukcióját. A cég arra számít, hogy az idei esztendőben is több százmillió forint ilyen célú forrás keletkezik, és folytathatják az elavult hálózat cseréjét.

Csák Gyula, az MTI érdeklődésére elmondta: a kitermelt ivóvízhez képest településenként eltérő módon, 20 százaléknál kevesebbtől egészen a 40 százalékos vízveszteségig is számolniuk kellett eddig. Ebbe beletartozik a hálózat mosatásának vízigénye, a jogtalan vízvételezés, valamint az elszivárgás. Utóbbival kapcsoltban azt emelte ki, hogy Nyugat-Európában 15 százalék alatti a vízveszteség aránya, s ezt közép távon Békésben is elérhetőnek tartja.    Hozzátette: az elmúlt év őszén, az önkormányzatokkal folytatott ártárgyalásokon – most először – minden érintett település elfogadta azt az alapelvet, hogy a fogyasztói árakba be kell építeni a későbbi felújítási költségeket is.

Ajánlott tartalom

Fát ültettek a ferencvárosi labdarúgók a Budakeszi Vadasparkban

Környezetvédelmi akció keretében fa- és cserjeültetésen vettek részt csütörtökön a Ferencváros labdarúgói - Botka Endre, Dibusz Dénes és Varga Barnabás -, a klub utánpótláskorú játékosai, illetve a kezdeményező cég több képviselője a Budakeszi Vadasparkban.