Csökkent a megújulók részaránya a német áramtermelésben tavaly

A szélerőművek alacsonyabb termelése miatt csökkent a megújuló forrásokból származó elektromos áram részaránya a felhasználásban az idei első három negyedévben Németországban.

A BDEW (Bundesverband der Energie- und Wasserwirtschaft e.V.) és a ZSW (Zentrum für Sonnenenergie- und Wasserstoff-Forschung) szakmai képviseleti szervezetek kedden publikált jelentése alapján az idei első három negyedévben 43 százalékra csökkent a megújuló energiaforrásokból származó elektromos energia részaránya a tavaly január-szeptemberi 48 százalékról. A tanulmány a részarány csökkenését részben bázishatásra vezeti vissza. A tavalyi első negyedév ugyanis kivételesen szeles volt, a szélerőművek az átlagon felül adtak áramot, a fogyasztás viszont a járványvédelmi korlátozások miatt már csökkent. A német áramfogyasztás viszont 4 százalékkal emelkedett, 416 milliár kilowattórára (kwh) az év első három negyedévében. Ez is részben az alacsony bázisnak, részben pedig a válságot követő termelésnövekedésnek tudható be. A németországi belföldi áramtermelés 3,8 százalékkal nőtt a január-szeptemberi időszakban 426,3 milliárd kilowattórára. A megújítható források együtt, azaz a szél, nap, víz, biomassza, hulladék és geotermikus források 177,7 milliárd kilowattórával járultak hozzá a teljes áramtermeléshez, 7,1 százalékkal kisebb tételben az előző évinél.

A legnagyobb mértékben a szárazföldi szélenergia termelés csökkent, 16,7 százalékkal 63,2 milliárd kilowattórára, a tengeri szélerőművek termelése pedig 15,4 százalékkal mérséklődött, 16,0 milliárd kilowattórára. A fotovoltaikus áramtermelés 2,3 százalékkal emelkedett 45,9 milliárd kilowattórára. Biomasszából 32,5 milliárd kilowattóra áramot állítottak elő, 0,9 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. A hagyományos elektromos energiatermelés, az atom, szén és gázerőművek termelése 13,2 százalékkal 248,6 milliárd kilowattórára emelkedett.

 

 

 

mti

Ajánlott tartalom

Januártól ingyen pénzt kaphat, aki napelemet telepítene

15000 háztartás juthat 100 százalékban vissza nem térítendő napelemes támogatáshoz.