Csökkent a sugárzás a fukusimai erőműben

A nemzetközi atomenergia-ügynökség Facebook-üzenetben tisztázta a fukusimai erőműben mérhető sugárzásról szóló, egymásnak ellentmondó híreket.

Az erőmű főkapujánál éjfélkor a sugárzás elérte az óránként 11,9 millisievertet, de reggel hatra ezt 0,6-ra sikerült csökkenteni. A legnagyobb sugárzás a megsérült hármas és négyes reaktorok közvetlen közelében 400 millisievert/óra volt. Normál esetben egy átlagember egy év alatt 2 millisievertnyi sugárzásnak van kitéve. Évi 100 millisievert az a legkisebb mennyiség, aminél már kimutatták, hogy növeli a rák kialakulásának esélyét. Egy adagban kapott 1000 millisievert még nem halálos, de rosszullétet okoz, és jelentős pusztítást a fehér vérsejtek számában, 5000 millisievert pár héten belüli halálhoz vezet.

Ajánlott tartalom

Az öreg erdők szénmegkötése Európában sokkal nagyobb, mint korábban gondoltuk

A maga nemében első ilyen összeurópai tanulmány kiszámította, hogy Európa meglévő erdői akár évi 309 megatonna szén-dioxid megkötésére is képesek lehetnének 150 éven keresztül, ha ezeket az erdőket nem használnánk tovább, hagynánk azokat növekedni és visszavadulni. Ez az Európai Zöld Megállapodásban a LULUCF-ágazatban 2030-ra megcélzott CO2-csökkentéssel (310 Mt/ha) egyenértékű és nagyobb, mint a gazdálkodás alatt álló erdők jelenlegi elnyelésének mértéke Európában (289 Mt/ha).