Csúcsközpontból irányítja majd a villamosienergia-rendszert a Mavir

Egyetlen kezelőközpontból fogja irányítani a magyar villamosenergia-rendszert 2011 első negyedévétől a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) – mondta újságíróknak Tari Gábor, a Mavir vezérigazgatója.

Emiatt nem lesz szükség nagyobb elbocsátásokra, a természetes fogyás elegendőnek bizonyul – tette hozzá.
Jelenleg még öt körzetben összesen 26 alállomás vesz részt a rendszer üzemeltetésében. Az egyetlen központ Tari Gábor szerint nem jelent biztonsági kockázatot, mert a körzeti központokat egy órán belül üzembe lehet majd helyezni. A vezérigazgató megjegyezte, hogy tartalék irányító központ is létezik egy meg nem nevezett telephelyen, teljesen önálló infrastruktúrával.

A Mavir gazdálkodásával kapcsolatban a vezérigazgató elmondta, hogy a 2009. évet a tervezettnél jobb eredményekkel zárták. Az adózott nyereség 7,98 milliárd forint volt, az árbevétel pedig meghaladta a 116 milliárd forintot. A kedvezőbb pénzügyi feltételek és a hatékonyságjavító intézkedések eredményezték a tervezettnél jobb eredményeket – magyarázta Tari Gábor.
A vezérigazgató tájékoztatása szerint 2009-ben 5,2 százalékkal esett vissza az áramfelhasználás Magyarországon, az idei év első negyedévében pedig 4 százalék körül van éves összehasonlításban a csökkenés.
A Magyar Energia Hivatal költségellenőrzési szigorúságát firtató újságírói kérdésre Tari Gábor annyit mondott, hogy a hivatal a Mavir több mint hárommilliárd forintnyi költségét nem ismerte el a rendszerirányítási díjakban.

A vezérigazgató elmondta, hogy a szervezett villamosenergia-piac (HUPX) július 1-jei elindítása előtt várhatóan egy hónapig tesztüzemet tartanak. Ha az első években a belföldi fogyasztás 5 százaléka megfordul a tőzsdén, akkor a befektetés négy év alatt térül meg. A beruházás költsége négy éven keresztül évi 110 millió forint megtérüléssel számolva kilowattóránként mindössze 0,2-0,3 fillér körüli összeget jelent az áram végfelhasználói árában.
A Mavir 2010-ben – hasonlóan a korábbi évekhez – mintegy 20 milliárd forintot fordít beruházásokra. Várhatóan május végén adják át a Pécs-Ernestinovo 400 kilovoltos távvezetéket, a nyáron az E.ON gönyűi erőművéhez tartozó hálózati csatlakozást helyezik üzembe, és az év végéig befejezik a bicskei alállomás korszerűsítését is. Hamarosan üzembe helyezik a Bécs-Szombathely vezetéket, aminek magyarországi oldala már korábban elkészült.

Tari Gábor újságírói kérdésre beszélt a Természetvédelmi Világalap (WWF) a Föld Órája nevű kezdeményezéséről. A március 27-én tartott energiatakarékossági akcióhoz csatlakozók este egy óra időtartamra lekapcsolták a fényeket, hogy felhívják a figyelmet az éghajlatváltozás ügyére. A Mavir vezérigazgatója elmondta, hogy a magyar villamosenergia-rendszerben az összfogyasztás szempontjából nem volt kimutatható az egy órás “elsötétítés”. Tari Gábor méltányolta az akció figyelemfelhívó szerepét, azonban megjegyezte: ha mindenki részt venne benne, összedőlne a villamosenergia-rendszer, aminek beláthatatlan következményei lennének.

Ajánlott tartalom

Az otthonfelújítási program a családi házak energiahatékonyságának javítását szolgálja

A kormány demográfiai célja világos: segíteni kell, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen, ennek érdekében meg kell védeni a családokat, a lakhatás és az energiaellátás biztonságát. A 108 milliárd forint keretösszegű otthonfelújítási program a családi házak energiahatékonyságának javítását szolgálja - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és az Energiaügyi Minisztérium (EM) pénteki közös közleményében.