Csúcsteljesítményű napelemek Japánban

A szigetország, Japán mindig is híres volt arról, hogy élen járt a műszaki, elektrotechnológiai fejlsztésekben. Az új megoldások, kíhívások éltették és éltetik mai is az ország gazdaságát.

Ezúttlal a Sharp elektronikai nagyvállalat hallatott magáról, ugyanis egy olyan napelemet mutatott be az érintett szakmának, amelynek átalakítható produktívitása, vagyis konverziós hatékonysága 44,4 százalék. Ez a típusú fejlesztés nem újkeletű ennél a gyártónál, hiszen a cég már több esztendeje kísérletezik ezzel a technológiai újítással és az elmúlt évben egy a mostanihoz hasonló háromrétegű megoldással már elért az addig legmagasabb konverziós rátához, a 43,5 százalékoshoz. A fentiekben említett, 44,4 százalékkal túlszárnyalták ezt a rekordot, amelyet a német Fraunhofer Intézet, az ügyben mértékadónak számító, a méréseket végző szervezet hitelesített.

A japán napelem ismérvei: a több nap napcella különleges kémiai elemeket tartalmazó fényelnyelő réteggel rendelkezik, és új technológiai megoldást alkalmazva ezeket a rétegeket sajátos, speciális módon helyezik egymásra. A fényt a napelemre lencséket alkalmazó összpontosítással, koncentrációval irányítják. A japancorp.net a JCN Newswire információját alapul véve, a cég a korábbi kísérleteik eredményét már alkalmazták, kipróbálták műholdakon, de most a japán elektronikai cég új irányvonalat vett. Célul tűzték ki, hogy az újonnan kifejlesztett napelemes megoldást különféle földi helyszíneken is hasznosítsák.

Ajánlott tartalom

Sikeresen lezárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Sikeresen zárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) vasárnap az MTI-vel.